Autoverzekering: wat is een borgstelling?

Een waarborgstelling, ook wel borgstelling genoemd, is een ingewikkeld begrip wat je kan aantreffen in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Het uitpluizen van de polisvoorwaarden is voor geen enkele student een favoriete bezigheid. Hoewel je misschien weleens van de term borgstelling hebt gehoord, wordt in dit artikel op gedetailleerde wijze uitgelegd wat dit begrip inhoudt.

Wat is een borgstelling?

Stel je voor: je besluit met een paar vrienden op vakantie te gaan in Zuid Italië. Tijdens de heenreis raken jullie betrokken bij een vrij ernstige aanrijding in Zwitserland. Gezien de toedracht besluit de politie jou als bestuurder direct een straf op te leggen. Niet alleen kan de politie besluiten je rijbewijs in te nemen, ook kan de auto worden ingenomen of kan je in het ergste geval in de cel belanden.

Om je zo snel mogelijk uit deze ongelukkige situatie te helpen, vragen de autoriteiten van het betreffende land een borgsom. Dit geldbedrag kan in dergelijke gevallen door je Nederlandse autoverzekeraar worden voorgeschoten: we spreken dan van een borgstelling (waarborgsom).

Vergoeding borgstelling

Je autoverzekeraar staat dus als het ware ‘borg’ voor het geval je geconfronteerd wordt met een hoge borgsom. Betaling van deze borgsom bewerkstelligt dat je wordt vrijgelaten uit de cel dan wel je auto of rijbewijs terugkrijgt. De voorgeschoten borgsom dien je later volledig terug te betalen. In de polisvoorwaarden tref je aan dat, indien je het voorschot van de borgsom accepteert, je ook alles in het werk zal zetten om aan het einde van de rit volledige terugbetaling te krijgen van de betreffende buitenlandse overheid. Je dient het volledige bedrag in de regel uiterlijk binnen een jaar terug te betalen aan je verzekeraar.

Verzekeraars: maximum borgstelling

Veel verzekeraars hanteren een maximumbedrag ter vergoeding van de waarborgsom (borgstelling). Een bedrag wat behoorlijk kan variëren per verzekeraar. De gemiddelde maximumborgstelling bedraagt €50.000,-. Over het algemeen is deze maximumhoogte ruim voldoende om de borgsom te kunnen betalen. In de polisvoorwaarden kan je exact terugvinden hoe hoog het maximumbedrag aan borgstelling is dat jouw autoverzekeraar hanteert.

Voorbeeld

In onderstaand tabeloverzicht wordt het gehanteerde bedrag aan maximumborgstelling van diverse autoverzekeraars inzichtelijk gemaakt. Er zijn zelfs verzekeraars die geen maximumbedrag hanteren.

Autoverzekeraar

Maximum waarborgsom

Aegon

€50.000,-

Bovag

€15.000,-

Centraal Beheer

€50.000,-

FBTO

€25.000,-

Inshared

€50.000,-

OHRA

€50.000,-

Univé

€50.000,-

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897