Vrijwilligerswerk

Ga je als student vrijwilligerswerk doen in het buitenland, dan ga je waarschijnlijk een spannende periode tegemoet. Vrijwilligerswerk doen is ontzettend leerzaam, doordat je vaak helemaal opgenomen wordt in de cultuur van een ander land. Vaak ga je voor langere tijd weg, wat ervoor zorgt dat je de reis goed moet voorbereiden. Hierbij moet je ook aan verzekeringen denken, je wil immers niet in de problemen komen wanneer je ziek wordt of een ongeluk krijgt tijdens je vrijwilligerswerk.

Duur vrijwilligerswerk in het buitenland

De periode dat je in het buitenland vrijwilligerswerk gaat doen, bepaalt onder meer welke verzekeringen je allemaal af moet sluiten.

  • Duurt je vrijwilligerswerk minder dan acht maanden, dan hoef je wat betreft registratie en zorgverzekering geen stappen te ondernemen.
  • Ga je voor je vrijwilligerswerk tussen de acht en twaalf maanden naar het buitenland? Dan ben je verplicht je uit te laten schrijven bij de Basisregistratie Personen (afgekort tot BRP) bij de gemeente. Het uitschrijven kan vanaf vijf dagen voor vertrek.
  • Ga je voor je vrijwilligerswerk langer dan een jaar naar het buitenland? Dan moet je je niet alleen laten uitschrijven bij het BRP, maar dan moet je ook contact opnemen met de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Zij bepalen vervolgens of je AWBZ-verzekerd (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) blijft. Indien ze besluiten dat je dit blijft, ben je verplicht een zorgverzekering in Nederland te hebben. Ben je niet meer AWBZ-verzekerd, dan moet je je zorgverzekering opzeggen en een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten.

Dekking medische kosten in het buitenland

Besef goed dat een basiszorgverzekering alleen spoedeisende hulp in het buitenland dekt, hierbij krijg je helaas maximaal het Nederlandse tarief vergoed. Hierbij dien je ook nog zelf je eigen risico te betalen. Ga je in het buitenland naar een privékliniek? Dan draai je dus zelf voor het grootste gedeelte van de kosten op. Houd er rekening mee dat het in veel landen normaal is om naar een privékliniek te gaan als je ziek bent. Als je ziek wordt in het buitenland is het dus verstandig om goed verzekerd te zijn.

Heb je een aanvullende zorgverzekering dan is de kans groot dat je verzekeraar meer vergoedt dan alleen het Nederlandse tarief voor zorg. Check dit voor vertrek en kijk hoe duur de zorg is in het land waar jij vrijwilligerswerk wil gaan doen om te bepalen of het verstandig is om je nog verder te verzekeren.

Welke reisverzekering heb je als vrijwilliger nodig?

Is het voor het land waar je vrijwilligerswerk gaat doen verstandig om je nog verder te verzekeren? Dan kan een reisverzekering een goede aanvulling zijn op je zorgverzekering. Let hierbij wel op de duur van je verblijf in het buitenland. Veel reisverzekeringen hebben een maximale periode dat je aaneengesloten in het buitenland mag zijn. Duurt jouw verblijf in het buitenland als vrijwilliger langer dan heb je een aanvullende of aangepaste verzekering nodig, zoals de globetrotterreisverzekering van Allianz Global Assistance. Daarnaast bieden enkele verzekeraars een speciale verzekering voor vrijwilligers in het buitenland aan.

Wees je er van bewust dat veel standaard verzekeringen geen dekking bieden als het om (vrijwilligers)werk gaat. Zeker wanneer je werk gaat doen wat meer risico met zich mee brengt, zoals medisch werk of werkzaamheden in de bouw. Om deze reden bieden sommige vrijwilligersorganisaties zelf een verzekering aan. Hierbij moet je weer opletten dat deze verzekeringen alleen geldig zijn tijdens je vrijwilligerswerk, dus niet in je vrije tijd. Hiervoor dien je zelf nog een extra verzekering af te sluiten.

Aandachtspunten vrijwilligerswerk buitenland

Ga je vrijwilligerswerk doen, dan is het verstandig om te checken of je nog vaccinaties nodig hebt. Daarnaast is het ook goed om na te denken over een annuleringsverzekering. Als je lang naar het buitenland gaat kost dit vaak flink veel geld en dit wil je wel terug krijgen mocht er iets vervelends gebeuren.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897