Backpacken

Backpacken, welke student droomt er niet van? Na je studie een half jaar de wijde wereld in trekken, of tussen je bachelor en master in er een paar maanden tussenuit? Het is vooral het vrijheidsgevoel dat backpacken voor studenten zo interessant maakt. Je leert er een land echt mee kennen, legt contact met de plaatselijke bevolking, leert veel nieuwe mensen kennen en doet nog veel meer andere mooie ervaringen op. Daarbij is het natuurlijk van groot belang dat je goed voorbereid op weg gaat. Waar moet je allemaal op letten?

Welke speciale reisverzekering past bij mij?

Je doorlopende reisverzekering is het hele jaar geldig maar heeft het nadeel dat je vaak maar een maximum aantal dagen achter elkaar in het buitenland mag verblijven. Dit maximum is bij de meeste verzekeraars ongeveer 3 maanden. Ga je langer dan 3 maanden op pad? Dan is zeker interessant te kijken naar enkele verzekeraars die speciale verzekeringen aanbieden gericht op backpackreizen.

Deze speciale reisverzekeringen voor backpackers vallen vaak onder de noemer globetrotterverzekeringen. Dergelijke verzekeringen sluiten naadloos aan op de wensen van backpackers. Je kan zo’n verzekering bij verschillende aanbieders afsluiten, zoals bij Allianz Global Assistance. Het is van belang dat je de polisvoorwaarden van alle aanbieders goed met elkaar vergelijkt. Let daarbij op speciale activiteiten die je van plan bent te gaan ondernemen, zoals een gevaarlijke sport.

Welke zaken worden er gedekt met de globetrotterverzekering?

Je kan de globetrotterverzekering als een speciale reisverzekering zien. Dat betekent dat de zaken die normaal in je doorlopende reisverzekering worden gedekt, ook in de globetrotterverzekering worden gedekt. Je reisduur wordt met deze verzekering uitgebreid tot een maximum van 2 jaar.

Bovendien dekt de globetrotterverzekering vaak ook nog de volgende extra zaken:

 • Geneeskundige hulp in het buitenland.
 • Vergoedingen bij ongevallen in de uitoefening van bijzondere sporten.
 • Vergoedingen bij ongevallen tijdens het werk in het buitenland.

Lees meer over de dekking en het afsluiten van deze verzekering op onze pagina globetrotterverzekering.

Wat dekt mijn gewone doorlopende reisverzekering?

Indien je een doorlopende reisverzekering hebt, ben je in het algemeen verzekerd voor de volgende zaken:

 • Geneeskundige kosten: als aanvulling op je zorgverzekering.
 • Bagagedekking: vergoeding van de kosten als gevolg van schade, verlies of diefstal van bagage tot een maximumbedrag
 • Buitengewone kosten: denk aan repatriëring.

Het nadeel van een reguliere doorlopende reisverzekering is dat je vaak maar tot een maximaal aantal dagen verzekerd bent. Besluit je in het buitenland te gaan werken? Ook dan biedt je reisverzekering vaak geen dekking. Ga je zo lang op reis dat je erover denkt je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen? Ook dan is een speciale reisverzekering een betere optie, omdat je doorlopende reisverzekering slechts een aanvulling biedt op je zorgverzekering.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is van groot belang. Voordat je met een mooie grote rugtas de hort op gaat dien je jezelf een aantal vragen te stellen:

 • Wanneer ben ik van plan te gaan backpacken?
 • Waar wil ik heen?
 • Hoelang wil ik gaan?
 • Ga ik alleen of met iemand samen?
 • Wat is mijn budget?

Bij de beantwoording van deze vragen is het belangrijk deze in samenhang met elkaar te zien. Zo bepaalt je budget al grotendeels waar je heen kan en voor hoelang. Ook de periode waarin je reist kan van belang zijn voor je budget. Zeker in het hoogseizoen zullen reizen duurder zijn en je hebt natuurlijk te maken met een optimale periode om een bepaald land te bezoeken. Loop ook goed na of je met de ingeplande tijd genoeg tijd hebt om alles te doen wat je graag wilt doen. En indien je niet alleen reist is het belangrijk deze zaken natuurlijk goed af te stemmen met je reispartner.

Om meer informatie te vinden over jouw droomreis, kan je kijken op bijvoorbeeld reisblogs. Op deze websites worden vaak handige backpacktips gegeven en ervaringen uitgewisseld door ervaren backpackers. Ook kunnen er handige lijsten worden gevonden met wat je wel en niet zou moeten meenemen. Aan de hand van zulke websites kan je de haalbaarheid van je plan nog eens goed onder de loep nemen. Je wil uiteindelijk met een realistisch plan aan je reis beginnen en niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Het is dan ook een kwestie van keuzes maken en concessies doen om van je droomreis een haalbare toffe backpacktrip maken.

Budget

Als backpacker ga je natuurlijk veel langer op reis dan dat je gewend bent in je zomervakantie. Dat betekent ook een ander budget. Het is belangrijk zaken als vervoer, overnachting, eten en drinken betaalbaar te houden. Bereid je dus voor op een lager dagbudget en wees ervan bewust dat je een stuk comfort moet inleveren.

Een handige tip is het opstellen van een spaarplan. Wat leg ik per maand opzij? Dien ik een extra bijbaantje te zoeken om genoeg geld voor mijn reis te hebben? Hoe houd ik rekening met eventuele onverwachte tegenslagen? Kort ik dan mijn reis in of ga ik juist meer werken? Allemaal zaken waar je goed op voorbereid moet zijn om je droomreis niet in duigen te laten vallen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897