Kostbare bagagedekking

Ga je op reis en neem je veel waardevolle spullen met je mee? Dan is het misschien interessant naar een aanvullende kostbare bagagedekking bovenop je reisverzekering te kijken. Het kan namelijk zo zijn dat je bagage tijdens de reis beschadigd raakt of zelfs wordt gestolen. In dat geval biedt je huidige reisverzekering misschien onvoldoende dekking voor de volledige vergoeding van al je waardevolle bagage.

Basisdekking

De basisdekking van je reisverzekering vergoed de schade vaak maar tot een bepaald maximumbedrag. Stel je voor dat je op studietrip gaat naar een ver oord en je neemt je dure laptop, tablet en spiegelreflex camera met je mee. Het zou natuurlijk zonde zijn dat er iets met je bagage gebeurt en je niet de volledige schade vergoed zou krijgen.

In hoeverre wordt schade aan mijn bagage gedekt in de basisverzekering?

Wat normaliter gedekt wordt in de basispakketten van verschillende soorten reisverzekeringen, is per verzekeraar verschillend. Gemiddeld genomen wordt wat betreft bagage het volgende vergoed:

  • Bagagedekking: je bagage is voor bijna elk type gebeurtenis gedekt. Denk hierbij aan beschadiging of diefstal. Indien je een doorlopende reisverzekering hebt, geldt bij de meeste verzekeraars een eigen risico van €50. De bagage wordt bij elke verzekeraar verzekerd tot een maximumbedrag. Meestal ligt dit bedrag rond de €2500 totaal.

Kostbare bagagedekking

Heb je dus kostbare bagage, dan kan dit maximumbedrag uit de basisverzekering ontoereikend zijn. Je kan er dan voor kiezen een aanvullende reisverzekering af te sluiten om je dekking uit te breiden, in dit geval kostbare bagagedekking. Deze dekking kan behoorlijk verschillen per verzekeraar, ter illustratie zal een voorbeeld worden gegeven. Voor de precieze dekking van de verzekering die je op het oog hebt kan je in de polisvoorwaarden kijken.

Wat wordt er gedekt met een kostbare bagagedekking?

De extra bagagedekking geldt per verzekerde persoon. Het geeft aanvullende dekking op de reeds bestaande bagagedekking in je basis reisverzekering. Dit betekent dat je een hoger maximumbedrag vergoed krijgt voor bepaalde spullen. Hierbij kan je denken aan:

  • Je spiegelreflexcamera, je laptop of tablet. Stel dat de normale vergoeding maximaal €1500,- voor al deze spullen bij elkaar zou zijn. Dan krijg je bij de uitgebreide bagagedekking bijvoorbeeld maximaal €2500,- vergoed.
  • Je smartphone, waar je normaal rond de €300,- vergoed krijgt, krijg je nu tot maximaal €500,- vergoed.

Dit kan per verzekeraar ook voor andere zaken gelden, zoals een hogere maximale vergoeding voor je zonnebril, muziekinstrument, bril of sieraad. Bovendien geldt bij sommige verzekeraars een eigen risico. Dat betekent dat je een deel van de schade tot een bepaalde hoogte zelf moet betalen. Dit eigen risico vervalt bij sommige verzekeraars op het moment dat je een aanvullende reisverzekering met kostbare bagagedekking afsluit.

Wat wordt niet gedekt met een kostbare bagagedekking?

Geen vergoeding van je bagage bij diefstal als je niet goed op je spullen past. Laat bijvoorbeeld je spullen ’s nachts niet in de auto liggen.

Bekijk zorgvuldig de polisvoorwaarden

Met bovenstaande hebben wij geprobeerd een beeld te schetsen van wat de gemiddelde verzekeraar aan kostbare bagagedekking biedt in zijn aanvullende reisverzekering. Omdat elke verzekeraar andere voorwaarden hanteert, is het moeilijk een goed voorbeeld van de dekking te geven. Wil je precies weten in hoeverre je kostbare bagage wordt vergoed door een aanvullende reisverzekering, kijk dan in de polisvoorwaarden van de verzekeraar die je op het oog hebt.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897