Hobby uitoefenen

Je vakantie is natuurlijk het perfecte moment om extra tijd te besteden aan hobby’s waar je tijdens het studeren minder aan toe komt. Het kan zelfs zo zijn dat je je vakantiebestemming afstemt op je hobby. Ben je een echte avonturier en ga je graag bergbeklimmen, dan zal je sneller richting de Pyreneeën gaan. Ben je gek van surfen, dan is de Atlantische kust in Zuid Frankrijk weer veel interessanter. Let bij het afsluiten van je reisverzekering er wel op dat deze is afgestemd op je hobby.

Risicovolle activiteiten

Ben je gek op duiken, kitesurfen, skiën of snowboarden? Aan dergelijke hobby’s zijn nou eenmaal risico’s verbonden. Al denk je er van tevoren liever niet aan, de kans op een ongeval is altijd aanwezig. Afhankelijk van je hobby is het dus verstandig goed de dekking van je reisverzekering na te lopen op de hobby die je gaat uitoefenen. Voor bepaalde risicovolle hobby’s dien je een aanvullende (ongevallen)verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld als je op wintersport gaat.

Je kostbare hobbyuitrusting

Wat voor hobby je ook hebt, je draagt veelal een kostbare hobbyuitrusting met je mee die gevoelig is voor schade, diefstal of verlies. Denk bijvoorbeeld aan je dure nieuwe surfplank of je spiegelreflexcamera met verschillende lenzen. Je reisverzekering dekt niet altijd de volledige schade aan je hobbyuitrusting in geval van schade, verlies of diefstal. En een ongeluk zit in een klein hoekje.

Je kostbare hobbyuitrusting gedekt door de basisverzekering?

Bij sommige verzekeraars, zoals Univé of AEGON, is de basisdekking erg uitgebreid. Dat betekent dat bijvoorbeeld bij Zelf en AEGON standaard je onderwatersportuitrusting is meeverzekerd. Bij AEGON en Univé is zelfs je wintersportuitrusting meeverzekerd.

Of je hobbyuitrusting is meeverzekerd in het basispakket van je verzekeraar, kan je terugvinden in de polisvoorwaarden. Als je nog geen reisverzekering hebt, is het belangrijk goed te kijken of jouw hobby bij een van de verzekeraars misschien in het basispakket wordt gedekt.

  • Bij bepaalde verzekeraars, zoals OHRA, zit de ‘bijzondere uitrusting voor je hobby of sport’ zelfs specifiek al in de basisdekking. Hieronder kunnen dus heel veel soorten hobby- of sportuitrusting vallen.
  • Let op: ook hier heb je te maken met een maximumbedrag, bij OHRA is dat bijvoorbeeld €1.250,-.

Wanneer heb ik een aanvullende reisverzekering nodig?

Of je aanvullende dekking nodig hebt bij je kortlopende of doorlopende reisverzekering, is sterk afhankelijk van je hobby en de verzekeraar waarbij je verzekerd bent.

Oefen je een risicovolle hobby uit? Voor bepaalde risicovolle sporten, zoals duiken of wintersport, is een aanvullende verzekering vereist. Bij een eventueel ongeluk tijdens het skiën ben je dus niet standaard verzekerd bij alle verzekeraars. Het kan dan nodig zijn een aanvullende ongevallendekking af te sluiten.

Verder tref je bij de meeste verzekeraars standaard bagagedekking aan in de basisdekking. Deze dekt tot een bepaald maximumbedrag je hobbyuitrusting. Bekijk de polisvoorwaarden om erachter te komen of jou hobbyuitrusting wordt gedekt en tot welke hoogte. Wil je je bagage tot een hoger maximumbedrag verzekeren omdat je hobbyuitrusting erg duur is, dan kan een aanvullende reisverzekering met extra bagagedekking interessant voor je zijn.

In de standaard bagagedekking ben je voor de volgende hobby’s vaak tot een bepaald maximumbedrag wel verzekerd:

  • Fotograferen, filmen en of geluidsopnames maken
  • Muziek maken
  • Fietsen
  • Kamperen
  • Varen met je (opblaasbare) boot of kano
  • Windsurfen

Welke aanvullende verzekering heb ik nodig?

Wordt je hobby niet in je basisverzekering gedekt? Of is je hobby- of sportuitrusting zo duur dat het maximumbedrag waartegen verzekerd kan worden wordt overschreden? Dan kan het interessant zijn een aanvullende reisverzekering af te sluiten met aanvullende dekking voor je hobbyuitrusting.

Je kan hierbij denken aan aanvullende bagagedekking, waardoor je meegenomen bagage inclusief hobbyuitrusting tot een hoger maximumbedrag kan worden verzekerd.

Speciale hobby- en sportartikelen verzekering

Een andere optie is te zoeken naar een specifieke hobby- en sportartikelen verzekering. Het voordeel hiervan is dat het dekkingsgebied van de verzekering veel groter is. Je krijgt dan indien de uitrusting niet ouder dan een jaar is vaak de nieuwwaarde terug. Is de uitrusting ouder dan een jaar, dan krijg je vaak de dagwaarde. Zeker voor minder gangbare of dure hobby’s kan dit uitkomst bieden.

Vergelijk

Indien je een nieuwe reisverzekering afsluit, is het belangrijk goed de polisvoorwaarden van verzekeraars met elkaar te vergelijken. Hierdoor kom je te weten of jouw hobby- of sportuitrusting is verzekerd tegen schade, verlies of diefstal. Voor meer informatie over de verzekeraars en de dekking kan je de pagina van onze top 5 reisverzekeringen bekijken.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897