Wat te doen bij een ongeluk?

Stel je voor: je raakt betrokken bij een ongeval. Of het nu een aanrijding met een andere personenauto, dier of ander object betreft, de schrik zit er waarschijnlijk goed in. Het is in dergelijke situaties soms moeilijk het hoofd koel te houden en stil te staan bij de noodzakelijk te ondernemen acties. Voorop staat, in geval er andere betrokkenen zijn, ‘kalm en hoffelijk’ te blijven. Dit staat mooi omschreven in het Europees schadeformulier, wat ter plekke dient te worden ingevuld.

Welke acties dien je te ondernemen bij een ongeluk?

Onderscheid kan worden gemaakt tussen ongevallen waarbij een andere partij betrokken is en autoschade zonder wederpartij. Waar dien je allemaal aan te denken in geval van een schadegebeurtenis met een wederpartij?

Waarborg de veiligheid

Let op gevaar: zorg ervoor dat jij en alle overige betrokkenen zoveel mogelijk in veiligheid worden gebracht ten opzichte van bijvoorbeeld overig passerend verkeer. Plaats indien nodig een gevarendriehoek en draag fluorescerende vestjes. Indien het ongeval op de snelweg heeft plaatsgevonden, zorg er dan voor dat voor zover mogelijk alle betrokkenen achter de vangrail gaan staan.

Is er iemand gewond geraakt? Bel dan direct het alarmnummer van het betreffende land. In Nederland (en de rest van Europa) kan direct 112 worden gebeld. De aanwezigheid van politie is overigens noodzakelijk indien er gewonden zijn gevallen. Bij slechts materiële schade is tussenkomst van de politie niet noodzakelijk. Mocht de wederpartij desondanks niet mee willen werken, noteer dan in ieder geval het kenteken.

Verzamel bewijs en zoek getuigen

Verzamel bewijs om aan te kunnen tonen wat jouw rol en aandeel is geweest met betrekking tot het ongeval. Maak bijvoorbeeld vanuit verschillende invalshoeken foto’s van de (positie van en schade aan) de auto’s, remsporen, wegdekstaat, afstanden en eventuele relevante verkeerstekens. Zijn er getuigen in het spel? Noteer de persoonlijke gegevens van deze getuigen en zorg ervoor dat deze, indien nodig, een verklaring afleggen. Dergelijke verklaringen leveren een belangrijke bijdrage aan het bepalen van de schuldvraag.

Vul het Europees schadeformulier in

Vul het Europees schadeformulier (ook wel aanrijdingsformulier genoemd) in. Hoewel de emoties soms hoog op kunnen lopen, is het belangrijk het hele voorval zo gedetailleerd mogelijk te omschrijven in het schadeformulier, alsmede de persoonlijke gegevens van de wederpartij.

Meld de schade bij je autoverzekeraar

Meld de schade zo spoedig mogelijk bij je verzekeraar. Je kan de schade op verschillende wijzen melden, soms zelfs direct via een app op je smartphone of online via de website van je verzekeraar.

Preventieve maatregelen

Zorg voor de preventieve aanwezigheid van een aantal spullen in je auto die je kunnen helpen in geval van een ongeluk. Denk hierbij aan een EHBO-kit, een fles met water, gevarendriehoek, een Europees schadeformulier, een fluorescerend vestje, pen en papier en eventueel krijt om op het wegdek te kunnen tekenen.

Tot slot: ongevallen zonder wederpartij

Indien er geen andere partijen betrokken zijn geraakt bij het ongeval, hoef je geen schadeformulier in te vullen. Je schadebehandelaar kan nadien wel vragen om de rekening van het schadeherstel bij je garagebedrijf en een foto van de schade aan je auto.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897