Eigen risico autoverzekering

Indien je een WA-beperkt casco of WA-volledig casco autoverzekering hebt afgesloten, kan je te maken krijgen met het zogenaamde ‘eigen risico’. Het eigen risico is het gedeelte van het totale schadebedrag dat je zelf moet betalen. Op die manier tracht de verzekeraar de schadelast en de hoge administratiekosten voor ‘kruimelschade’ gevallen zoveel mogelijk te beperken. Ook de verzekerde zal zorgvuldiger handelen wetende dat niet het hele schadebedrag zal worden vergoed. Het mes snijdt op die manier aan twee kanten.

In dit artikel zal worden beschreven hoe het eigen risico werkt en welk effect het op de hoogte van je premie kan hebben.

Hoe werkt het?

Het merendeel van de verzekeraars hanteert bij het afsluiten van een autoverzekering een eigen risico. Dit geldt overigens alleen voor schade toegebracht aan je eigen auto. Om die reden kent de reguliere WA-verzekering geen eigen risico, nu deze juist schade aan derden vergoed. Het eigen risico is dus aan de orde bij WA-Beperkt Casco en WA-Volledig Casco verzekeringen.

De hoogte van het eigen risico varieert per verzekeraar. Om de hoogte van het eigen risico van de verzekeraar die je op het oog hebt te achterhalen, dien je in de polisvoorwaarden van de gewenste verzekering te kijken. Over het algemeen hanteren de verzekeraars een eigen risico van €130,- tot €150,-.

Een voorbeeld: je hebt voor €500,- schade geleden aan je eigen auto als gevolg van een verkeersongeval. Indien je verzekeraar een eigen risico van €150,- hanteert, betekent het dat je de eerste €150,- van de schade zelf betaald. Je krijgt dan nog €350,- van de verzekeraar uitgekeerd.

Kan ik zelf de hoogte bepalen van mijn eigen risico?

Je kan je eigen risico in principe zelf bepalen. Je kan er dus voor kiezen een laag eigen risico in te stellen zodat je bijna alle schade vergoed krijgt. Voor jongeren tot 24 jaar geldt echter bij een groot aantal verzekeraars een verhoogd eigen risico. Uit statistieken blijkt namelijk dat jongeren vaker schade rijden. Dat kan betekenen dat in plaats van je standaard eigen risico van €150,- je als jongere €400,- eigen risico dient te betalen. Zeker als student is het belangrijk goed de polisvoorwaarden langs te lopen of er een hoger eigen risico geldt voor jongeren.

Welk effect heeft de hoogte van het eigen risico op de premie?

In de regel geldt: hoe lager het eigen risico, hoe hoger de maandelijkse premie. Kies je voor een hoger eigen risico, bijvoorbeeld €300,-, dan zal je maandelijks minder premie hoeven te betalen. Je kan dus zelf bepalen in welke mate je ‘risico’ wil lopen een bepaald bedrag van de schade zelf te betalen. Je kan er ook voor kiezen je eigen risico af te kopen, dus op €0,- te zetten. Dat betekent dat je maandelijks meer premie betaald, maar daardoor wel 100% van de schade vergoed krijgt. Dit kan vaak alleen bij allrisk schade, de schade die jij zelf aan je auto toebrengt.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897