10 tips voor veilig wonen

Jaarlijks vinden er meer ongevallen in huis plaats dan je zou verwachten. Onderstaande tien tips geven je veel informatie over hoe je bijvoorbeeld brand kan voorkomen, wat je kan doen bij brand, hoe je inbraak voorkomt, waarom je je huis moet ventileren en waar je asbest zou kunnen verwachten. Al deze tips kunnen jouw woongenot en gezondheid bevorderen!

1. Inboedelverzekering

Hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Echter zekerheid heb je helaas nooit en een brand of inbraak kunnen behoorlijke schade veroorzaken aan je inboedel. Sluit daarom een inboedelverzekering af. Daarmee verzeker je al je spullen tegen schade door onder meer brand, inbraak, diefstal, blikseminslag of noodweer. De voorwaarden van elke inboedelverzekering kunnen verschillen en de hoogte van de premie varieert ook. Wil je advies hebben bij het kiezen van een goede inboedelverzekering?

Bekijk dan onze top 5 inboedelverzekeringen.

2. Voorkom brand

Een brandje ontstaat sneller dan je misschien verwacht. Een net uitgeblazen lucifer die nog nagloeit in de prullenbak, een kaars die je per ongeluk laat branden of het eten wat te lang op het vuur staat. Maak om deze reden sigaretten en lucifers nat voor je ze weggooit, rook niet in bed, laat kaarsen en gaspitten niet onbeheerd branden en installeer rookmelders. Controleer ook regelmatig de werking/batterijen van deze rookmelders en hang geen papieren decoratie en slingers over lampen.

3. Voorkom brand in huishoudelijke apparaten

Brand kan ontstaan door verwaarloosde huishoudelijke apparaten, zorg daarom extra goed voor je spullen. Vervang en reinig afzuigkapfilters regelmatig, verwijder kruimels uit het broodrooster, verleng snoeren niet eindeloos met verlengsnoeren, plaats geen brandbare materialen bij de CV-ketel en zet het koffiezetapparaat na gebruik altijd uit.

4. Blusmiddelen

Vraag je huisbaas blusmiddelen te plaatsen of schaf ze zelf aan. Controleer deze middelen regelmatig op houdbaarheid en zorg dat je weet hoe je elk blusmiddel dient te gebruiken. Gebruik bij vlam in de pan de deksel om te doven (absoluut nooit water!). Een blusdeken kan onder andere ook voor het doven van vlam in de pan en een brandende prullenbak gebruikt worden. Gebruik water (brandslang/tuinslang/emmers) of een brandblusser voor bijvoorbeeld een gordijn dat vlam heeft gevat.

5. Noodweer

Is er storm/hagel/onweer, kortom noodweer, op komst? Controleer of alle ramen en deuren goed dicht zijn, zo kan je heel wat (water)schade voorkomen.

6. Voorkom inbraak

Je zal misschien denken, in een studentenhuis breken ze niet zo snel in want daar is bijna altijd wel iemand thuis. Echter niets is minder waar. Waar veel mensen wonen is het vaak gemakkelijker naar binnen te glippen. Sluit alle deuren en ramen wanneer je weg gaat, verstop geen reservesleutels buiten (onder deurmatten of bloempotten) en plaats waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht.

7. Vakantie

Zijn je huisgenoten en jij op vakantie en is er niemand thuis? Zorg ervoor dat het huis er bewoond uitziet en beperk kansen op brand. Geef een reservesleutel aan een vriend/vriendin en vraag of hij/zij de post regelmatig wil wegleggen en de gordijnen af en toe open en dicht wil doen. Zet lampen op tijdschakelaars die op verschillende tijden aan- en uitspringen en laat geen apparaten in stand-by modus staan.

8. Ventileren

Het ventileren van je huis is belangrijk om vocht kwijt te raken en zo schimmels geen kans te geven in huis. Schimmels zien er namelijk niet alleen vies uit, ze kunnen ook schadelijk zijn voor je gezondheid.

9. Asbest

Asbest is een mineraal dat vroeger in veel (bouw-)materialen voorkwam. Nu is asbest nog te vinden in huizen van voor de jaren ’80, onder andere bij CV-installaties, in dakbedekking, rioolbuizen en vloerbedekkingen. Zolang deze materialen onbeschadigd zijn is er niks aan de hand. Wanneer er wel beschadigingen zijn kunnen de asbestdeeltjes worden ingeademd. Dit kan zeer schadelijk zijn. Denk je mogelijk asbest in huis te hebben, schakel dan een asbest inventarisatiebedrijf in.

10. Koolmonoxide

Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van gas of hout. Dit kan het geval zijn bij een oud gastoestel. Door voldoende te ventileren kan de koolmonoxide weg. Ook zijn er koolmonoxidemelders op de markt die je waarschuwen indien er teveel koolmonoxide in de lucht is.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897