Verschil met inboedelverzekering

Smartphones, laptops en tablets worden steeds populairder. De draagbaarheid van deze apparaten is een groot voordeel, maar heeft als nadeel dat er meer kans is op schade, verlies of diefstal. Veel mensen in Nederland hebben een inboedelverzekering, alleen dekt deze verzekering in veel gevallen geen verlies of diefstal buitenshuis van draagbare apparaten. Gelukkig kan je bij veel inboedelverzekeraars de aanvullende dekking buitenshuis afsluiten, zodat je waardevolle spullen ook buiten de deur goed verzekerd zijn.

Bekijk en vergelijk direct onze

Top 5 Studenten Inboedelverzekeringen
met buitenshuisdekking en sluit binnen 5 minuten een buitenshuisverzekering af!

Wat valt onder de dekking van een inboedelverzekering?

Het principe van een inboedelverzekering is dat alle spullen die je in je huis hebt staan verzekerd zijn tegen schade. Hieronder valt ook inboedel die je aan je huis hebt bevestigd, inboedel die in je tuin of op je balkon staat en in aangrenzende gangen of trappenhuizen.

Eigen schade binnenshuis

Met een inboedelverzekering krijg je schade die binnenshuis aan je inboedel is ontstaan vergoed. Onder deze dekking vallen ook je laptop, smartphone en tablet. Bij schade binnenshuis krijg je in eerste instantie de nieuwwaarde van deze draagbare apparaten vergoed. Alleen wanneer de dagwaarde van je spullen minder dan ongeveer 40% van de nieuwwaarde is, krijg je de dagwaarde vergoed in plaats van de nieuwwaarde.

Schade door ander binnenshuis

Het kan zijn dat er bij jou thuis door toedoen van iemand anders schade ontstaat aan je draagbare apparatuur. Deze schade is niet verzekerd door je inboedelverzekering. In dit geval moet degene die de schade heeft veroorzaakt de schade aangeven bij zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.

Schade buitenshuis

Vanuit de basisdekking van je inboedelverzekering krijg je alleen schade aan je spullen binnenshuis vergoed. Om schade buitenshuis te dekken kan je een aanvullende mobile of buitenshuisverzekering afsluiten bij je inboedelverzekering. Deze verzekering biedt niet bij alle verzekeraars dekking in het buitenland, hiervoor kan je een reisverzekering afsluiten.

Soorten schade

Welke schade er precies door je inboedelverzekering vergoed wordt hangt van je basis- en aanvullende dekkingen af. Standaard wordt het volgende vergoed:

  • Schade ontstaan door brand
  • Schade ontstaan door waterschade
  • Diefstal of schade na een inbraak

Veel vaker gaat er echter een laptop kapot doordat deze is gevallen of doordat er een glas drinken overheen gemorst is. Deze schade door eigen schuld wordt niet altijd gedekt door inboedelverzekeringen. Je kan hiervoor een allrisk dekking afsluiten bij de meeste inboedelverzekeraars.

Uitgebreide inboedelverzekering

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om je inboedelverzekering uit te breiden met allrisk dekking of bepaalde aanvullende dekkingen, zoals de buitenshuisverzekering. Hoewel je meer premie betaald, zijn je waardevolle draagbare spullen ook buitenshuis goed verzekerd en wordt onverwachte schade door eigen schuld vergoed.

Wat er precies wordt vergoed, is afhankelijk van de specifieke polisvoorwaarden bij elke inboedelverzekeraar. Zo gelden er per categorie verzekerde spullen maximale vergoedingsbedragen per schadegeval. Ook kan er een eigen risico gelden bij bepaalde vormen van schade, bijvoorbeeld bij stormschade. Het is dus belangrijk om goed de polisvoorwaarden door te lezen en verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897