Soorten woonverzekeringen

Wanneer je op kamers gaat wonen of je eerste huis/appartement koopt is het goed om te bepalen of jij een woonverzekering nodig hebt. Wanneer je een kamer niet particulier huurt maar via een studentenhuisvester, dan is een inboedelverzekering soms zelfs verplicht. Je vindt hier meer informatie over de verschillende soorten woonverzekeringen die je kan afsluiten.

Wat is een woonverzekering?

Het begrip woonverzekering is een overkoepelende term die voor meerdere verzekeringen wordt gebruikt. Een woonverzekering is het type verzekering dat bedoeld is voor huiseigenaren en -bewoners. Zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering zijn voorbeelden van woonverzekeringen. Het is vaak ook mogelijk om meerdere verzekeringen voor je huis in een pakket af te sluiten. Verzekeraars bieden vaak kortingen wanneer je meerdere verzekeringen tegelijk afsluit.

Soorten woonverzekeringen

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten woonverzekeringen. In onderstaand overzicht vind je meer informatie over verschillende soorten woonverzekeringen en kan je bepalen welke jij nog nodig hebt!

Uitgebreide of basis inboedelverzekering

De inboedelverzekering is er specifiek om de spullen in- en rondom je huis te verzekeren. Met de inboedelverzekering zijn je waardevolle spullen verzekerd wanneer er bijvoorbeeld ingebroken wordt of wanneer er door een storm schade is ontstaan. Er kan grofweg onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten inboedelverzekeringen met elk een verschillende dekking. Je kan vaak kiezen voor een uitgebreide of basis inboedelverzekering of een all risk inboedelverzekering.

Lees meer over de basis inboedelverzekering voor studenten

Allrisk inboedelverzekering

De allrisk inboedelverzekering biedt naast de uitgebreide dekking van de basis inboedelverzekering ook dekking voor schade die per ongeluk door eigen schuld is ontstaan. Hieronder valt ook het per ongeluk laten vallen of omstoten van waardevolle eigendommen, zoals je tablet of laptop.

Lees meer over de allrisk inboedelverzekering voor studenten

Inboedelverzekering uitwonende student bij ouders

Hoewel het regelen van een eigen inboedelverzekering voor een student eenvoudig en vaak voordeliger is, kan je er ook voor kiezen meeverzekerd te blijven op de polis van je ouders. De opties hiertoe zijn beperkt en ook de dekking is doorgaans veel minder uitgebreid.

Meer informatie vind je op de pagina inboedelverzekering student bij ouders

Inboedelverzekering studentenhuis

Ga je binnenkort verhuizen naar een studentenhuis? Of woon je al op kamers in een studentenhuis en ben je op zoek naar een passende inboedelverzekering? Je kan er, afhankelijk van de inboedelverzekeraar, doorgaans voor kiezen een inboedelverzekering voor de gehele woning of een losse studentenkamer af te sluiten. Bekijk welke optie het beste aansluit op jouw situatie.

Meer informatie vind je op de pagina inboedelverzekering studentenhuis

Inboedelverzekering studentenkamer

Je gaat binnenkort op kamers of woont inmiddels al op een studentenkamer. In beide gevallen is het belangrijk een passende inboedelverzekering af te sluiten. Niet alle inboedelverzekeraars bieden een inboedelverzekering voor een losse studentenkamer. Om deze reden hebben wij een handig overzicht gemaakt zodat je in één oogopslag kan zien welke verzekeraars kamerbewoning verzekeren.

Bekijk onze pagina inboedelverzekering studentenkamer

Collectieve inboedelverzekering

Woon je in een studentenhuis? Het kan zijn dat je huisbaas een collectieve inboedelverzekering heeft afgesloten waar alle huurders in het pand onder vallen. Het is verstandig om hiernaar te informeren bij de huisbaas of een van je huisgenoten voordat je zelf een inboedelverzekering afsluit. Bepaalde inboedelverzekeraars bieden extra korting indien je bij een collectief bent aangesloten waar afspraken mee zijn gemaakt.

Meer informatie op de pagina collectieve inboedelverzekering voor studenten

Brandverzekering

De brandverzekering wordt afgesloten om schade als gevolg van brand te verzekeren. Vaak valt deze verzekering onder de standaard dekking van de inboedelverzekering. Soms moet deze echter los worden afgesloten of is het een extra module. Uitzonderingen als het doorbranden van elektrische apparatuur of het smelten van goederen vallen niet onder de brandverzekering.

Lees hier meer informatie over de brandverzekering voor studenten

Glasverzekering

Heb je een opstalverzekering? Dan ben je waarschijnlijk al verzekerd voor glasschade. Het is soms ook mogelijk om een extra glasverzekering af te sluiten. Alle ramen die lichtdoorlatend zijn in je woning zijn dan verzekerd. Ook wanneer je een kamer huurt ben je vaak verantwoordelijk voor schade aan de ramen.

Meer informatie over de glasverzekering voor studenten

Kostbaarhedenverzekering

Een kostbaarhedenverzekering dekt net zoals de inboedelverzekering je waardevolle spullen. Het verschil is echter dat een kostbaarhedenverzekering een bredere dekking heeft en buitenshuis geldig is. Hoewel de specifieke dekking verschilt per inboedelverzekeraar, biedt de verzekering doorgaans dekking:

  • Buitenshuis: waardevolle spullen die je buiten de deur met je meedraagt;
  • In het buitenland: je spullen goed verzekerd in het buitenland;
  • Bij verlies van je waardevolle spullen.

Er zijn een aantal uitzonderingen op de dekking van de verzekering. Zo wordt onder meer slijtage of een beschadiging waar je zelf schuld aan hebt niet gedekt.

Ga voor meer informatie naar de pagina kostbaarhedenverzekering voor studenten

Opstalverzekering

Wanneer je een huis koopt en een hypotheek afsluit is het nemen van een opstalverzekering doorgaans verplicht. Je kan er ook zelf voor kiezen om een opstalverzekering af te sluiten. Dit type woonverzekering dekt schade aan de woning zelf en zaken rondom de woning, zoals een schutting of garage. Wanneer je een huis huurt hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, dit is dan de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Meer informatie over de opstalverzekering voor studenten

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897