Soorten autoverzekeringen

Een auto is een kostbaar bezit, daarom wil je jouw auto natuurlijk graag goed verzekeren. Verzekeraars bieden de WA, de WA beperkt casco en een WA volledig casco aan, maar welke verzekering past nou het beste bij jou? Op deze pagina vind je uitgebreide beschrijvingen van deze verschillende categorieën autoverzekeringen.

Ga direct naar de

Top 5 Studenten Autoverzekeringen

en sluit binnen 5 minuten een studenten autoverzekering af!

Wettelijke Aansprakelijkheid autoverzekering (WA)

De WA autoverzekering dekt de schade waar jij als automobilist wettelijk voor aansprakelijk bent. Deze verzekering is in Nederland verplicht voor iedereen die een auto bezit. Wanneer je een ongeluk krijgt zal de bestuurder van een auto dus altijd verzekerd zijn om jou een schadevergoeding te betalen.In een onverzekerde auto mag nooit gereden worden, ook geen klein stukje door de straat. Voor het afsluiten gelden vaak strengere regels wanneer je onder de 25 jaar bent. Je betaalt dan een hogere premie en hebt een hoger eigen risico.

Meer informatie over de dekking en de premie van de WA-verzekering.

Beperkt casco autoverzekering

Wanneer je naast aansprakelijkheid ook schade aan je auto wilt verzekeren kan je kiezen voor een extra autoverzekering. De WA beperkt casco autoverzekering biedt naast een aansprakelijkheidsdekking ook een dekking wanneer er bijvoorbeeld door brand, natuurgeweld of inbraak schade aan je auto ontstaat. Schade die je zelf veroorzaakt valt hierbuiten. Deze verzekering is vooral geschikt voor auto`s tussen de 4 en 10 jaar.

Wanneer beperkt casco afsluiten

De beperkt casco autoverzekering wordt vooral aangeraden voor auto`s tussen de vier en acht jaar oud. Of jij voor een beperkt casco autoverzekering kiest hangt waarschijnlijk niet alleen af van het bouwjaar van je auto. Ook de waarde van de auto en of je de mogelijkheid hebt om schade zelf te betalen kan van invloed zijn. Je kan na deze afwegingen ook besluiten om een volledig casco autoverzekering te nemen.

Dekking WA Beperkt Cascoverzekering

De beperkt casco autoverzekering ligt qua dekking tussen de WA-verzekering en de WA volledig casco autoverzekering in. De standaarddekking van WA-verzekeringen houdt in dat je een vergoeding krijgt voor schade die je met de auto aan anderen toebrengt.

Je hebt met de WA beperkt casco daarnaast een dekking voor schade aan je auto veroorzaakt door:

  • Brand, kortsluiting
  • Inbraak, diefstal
  • Gebroken ruiten
  • Hagel-, bliksem-, stormschade
  • Loslopende dieren en vogels

Meestal ben je met een WA-verzekering voor maximaal € 2.500.000 aan materiële schade gedekt.

Wat is niet verzekerd met beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering dekt niet alle mogelijke schadegevallen. Schade ontstaan door een botsing, slippartij of door het van de weg raken (ook te water raken) wordt niet vergoed. Hiervoor moet je een WA volledig casco verzekering afsluiten. Die verzekering heeft een all risk dekking.

Volledig casco autoverzekering

De meest complete WA-verzekering is de WA volledig casco autoverzekering. Deze wordt daarom ook wel de all risk verzekering genoemd. Deze verzekering is een aanvulling op de standaard autoverzekering. Wanneer je een nieuwe auto hebt is het verstandig om deze verzekering af te sluiten. Je bent dan niet alleen verzekerd voor schade van buitenaf, maar ook voor schade die je zelf veroorzaakt. De premie die je moet betalen hangt af van jouw persoonlijke situatie en de auto die je laat verzekeren.

Meer informatie over de WA volledig casco autoverzekering.

Vakantie casco autoverzekering

De verplichte WA-verzekering is geldig in heel Europa. Voor aansprakelijkheid ben je dus in het buitenland goed verzekerd. Tijdens een autovakantie breng je echter veel tijd door op de weg en kan het ook gebeuren dat je schade aan jouw auto veroorzaakt. Voor vakanties is er een speciale vakantie casco autoverzekering die dezelfde dekking heeft als de all risk verzekering. Om in aanmerking te komen voor deze verzekering mag de auto meestal niet ouder dan 10 jaar zijn en worden ook huur- en sportauto`s niet verzekerd.

Oldtimerverzekering

Ben jij een echte autoliefhebber en in het bezit van een oldtimer? Dan wil je natuurlijk wel dat je auto goed verzekerd is. Een oldtimer wordt echter minder intensief als gebruiksvoorwerp gebruikt dan een normale auto. Met een speciale oldtimerverzekering krijg je een brede dekking die is afgestemd op het type auto. Zo kan je profiteren van een aantal voordelen, zoals een lagere premie wanneer je weinig kilometers rijdt in een jaar.

Lees meer over de oldtimerverzekering

Tip

Ook voor autoverzekeringen geldt dat er grote verschillen zijn tussen premies en dekkingen van verschillende verzekeraars. Kijk dus altijd goed welke schade de verzekeraar wel en niet dekt.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897