Veelgestelde vragen inboedelverzekering

Op deze pagina kan je een overzicht vinden van veelgestelde vragen over studenten inboedelverzekeringen.

Is mijn inboedel verzekerd tijdens een verhuizing?

Als je gaat verhuizen is het bij veel aanbieders van de studenten inboedelverzekeringen mogelijk tot gemiddeld 3 maanden de inboedel op beide adressen te verzekeren. Je dient wel aan je verzekeraar door te geven dat je gaat verhuizen.

Als ik ga samenwonen, moet ik mijn inboedelverzekering opzeggen?

Bij de meeste inboedelverzekeringen is het mogelijk om de verzekering op te zeggen als je gaat samenwonen. Er worden dan immers twee inboedels bij elkaar gevoegd, inclusief nieuwe inboedel. Om deze reden is het niet meer nodig dat jullie allebei een verzekering hebben voor dezelfde inboedel. Als je een nieuwe inboedelverzekering afsluit of als je één van de twee verzekeringen blijft houden, probeer dan zo goed mogelijk de nieuwe waarde van de inboedel te bepalen om onderverzekering te voorkomen.

Je mag overigens zelf weten welke van de twee inboedelverzekeringen je aanhoudt, hoewel deze optie niet altijd direct uit eigen beweging door inboedelverzekeraars wordt aangeboden. Of je kan natuurlijk, met inachtneming van opzegtermijnen, een compleet nieuwe inboedelverzekering afsluiten op basis van de waarde van je nieuwe inboedel.

Wat moet ik doen als er bij mij is ingebroken?

Als er bij je is ingebroken, dan dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met de opstal- en inboedelverzekeraar. De verzekeraars sturen waarschijnlijk een expert om de schade op te nemen. Daarnaast dien je aangifte te doen bij de politie.

Kan ik mijn inboedelverzekering opzeggen?

Na een jaar is het mogelijk om op ieder moment je inboedelverzekering op te zeggen. Houd wel rekening met één maand opzegtermijn. De verzekeraars mogen door deze regelgeving niet meer stilzwijgend je contract verlengen.

Ik heb een huurwoning en heb zelf een aantal zaken geplaatst, zijn deze ook meeverzekerd?

Een aantal zaken die je in je woning hebt geplaatst en die je makkelijk kan mee nemen, zijn gedekt binnen je inboedelverzekering. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een parketvloer die niet is vastgelijmd. Er zijn ook andere mogelijke zaken die je zelf hebt geplaatst in een huurhuis en die je kunt verzekeren onder de categorie huurdersbelang. Deze zaken kunnen onder andere zijn:

  • Schilderwerk
  • Zonnewering
  • Je keuken
  • Een dakkapel
  • De schutting

Is het mogelijk om korting te krijgen op mijn inboedelverzekering?

Er zijn een aantal mogelijkheden om een korting te krijgen op je inboedelverzekering:

  • Als je verschillende studentenverzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit is het mogelijk om pakketkorting te krijgen.
  • Als je extra inbraakbeveiliging laat installeren door een erkende installateur, kan je korting krijgen op je premie.
  • Je kan bij sommige verzekeraars een no-claim korting krijgen.

Kijk goed in de polisvoorwaarden of vraag na bij je inboedelverzekeraar welke kortingsmogelijkheden er bestaan.

Mijn verzekeraar heeft een expert gestuurd, maar ik ben het niet eens met zijn beslissing.

Het is bij een aantal verzekeraars mogelijk om een eigen expert of deskundige in te schakelen. Deze expert dien je wel zelf te betalen. Vaak zullen de expert van de verzekeraar en je eigen expert een andere deskundige vragen om de schade te bepalen. De uitspraak van deze onafhankelijke expert zal definitief zijn.

Ik wil schade claimen bij mijn verzekeraar. Voor welk bedrag moet ik dit doen?

De meeste verzekeraars vragen je om de nieuwwaarde van de inboedel op te geven. Als de huidige waarde van de inboedel hoger is dan 40% van de nieuwwaarde, dan krijg je in de meeste gevallen de nieuwwaarde van de inboedel van je verzekeraar vergoed. Als het mogelijk is om je geclaimde spullen te repareren, dan kan je een vergoeding krijgen voor de kosten van de reparatie.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897