Smartphone & iPhone dekking

Veel mensen gebruiken dagelijks een smartphone, zowel voor studie, werk als vrijetijdsbesteding. Wanneer je smartphone plotseling beschadigd raakt of gestolen wordt kan het repareren of vervangen je veel geld kosten. Het is daarom verstandig om een smartphoneverzekering af te sluiten, waarbij je bij schade of diefstal reparatie of een nieuw toestel vergoed krijgt. Deze verzekering wordt ook wel bij de inboedelverzekering aangeboden en een buitenshuisverzekering of mobile verzekering genoemd. Lees hier meer over de dekking en voorwaarden van een smartphone verzekering.

Het meest voordelige is om je smartphone of iPhone te verzekeren met een studenten buitenshuisverzekering als aanvullende dekking bij je inboedelverzekering.

Top 5 Studenten Buitenshuisverzekeringen

Waarom een smartphone verzekering?

Smartphones hebben steeds meer functies gekregen: verschillende handige apps, goede camera’s en zijn haast onmisbaar om je ergens heen te navigeren. Om deze reden speelt een mobiele telefoon een steeds belangrijkere rol in het dagelijks leven. Ook de waarde van de smartphone is door de extra functies gestegen. Een smartphone is een duur en kwetsbaar apparaat waar veel studenten in het dagelijks leven vrij afhankelijk van zijn. De keuze voor het afsluiten van een verzekering voor je smartphone is daarom niet zo vreemd.

Dekking smartphone verzekering

Met een smartphone verzekering verzeker je jouw mobiele telefoon tegen schade. De dekking van de smartphone verzekering kan verschillen per verzekeraar. Met een inboedelverzekering worden een smartphone en andere kostbaarheden binnenshuis verzekerd. Daarnaast kan je een aanvullende dekking voor mobiele elektronica buitenshuis afsluiten. Afhankelijk van de voorwaarden bij je (allrisk) inboedel-, buitenshuisverzekering of losse smartphone verzekering kunnen de volgende vormen van schade worden verzekerd:

 • Diefstal
 • Valschade
 • Stootschade
 • Waterschade
 • Onheil van buitenaf
 • Schade door brand of bliksem
 • Schade door vorst of storm

Bekijk de polisvoorwaarden van je inboedel- en buitenshuisverzekering om de exacte dekking van de gewenste verzekeraar na te gaan. Als je telefoon gestolen is geldt er bovendien vaak als voorwaarde dat er aantoonbare sporen van braak of gewelddadige beroving moeten zijn om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Ook moet je een bewijs van aangifte bij de politie indienen bij je verzekeraar voordat je de vergoeding uitgekeerd kan krijgen. Deze aangifte moet vaak binnen 24 uur na de diefstal gedaan zijn om door de verzekeraar erkend te worden.

Verzekerd in het buitenland

De meeste smartphone of buitenshuisverzekeringen bieden werelddekking. Dit betekent dat je ook verzekerd bent tegen schade en diefstal wanneer je in het buitenland bent. Controleer dit voor je op reis gaat altijd even bij de verzekeraar. Wanneer je niet gedekt bent kan je dan eventueel nog een reisverzekering met voldoende dekking afsluiten.

Eigen risico

Bij schade is er doorgaans een vast bedrag dat je zelf moet betalen. Dit drempelbedrag is ingevoerd door verzekeraars om misbruik tegen te gaan. Dit eigen risico ligt meestal rond de €40-€50 euro. De precieze hoogte van het eigen risico wordt bepaald door je (inboedel)verzekeraar en kan je terugvinden in de polisvoorwaarden.

iPhone verzekering

Een nieuwe iPhone kost je al snel tussen de € 700,- en € 1.200,-. De iPhone is daarnaast een product dat je dagelijks gebruikt, maar dat ook kwetsbaar is voor schade. De telefoon is vrij strak en glad waardoor veel mensen hem laten vallen en ook het grote glazen scherm is gevoelig voor scheuren. Het is daarom niet vreemd dat veel mensen ervoor kiezen om hun toestel te verzekeren. Je hoeft dan bij schade niet zelf voor de kosten op te draaien. Meestal kun je alleen bij iPhones van maximaal een paar maanden oud een verzekering afsluiten. Je moet dan vaak een kopie van de factuur en soms een foto van het serienummer indienen. Bij een inboedel- en buitenshuisverzekering kan je ook ‘oudere’ iPhones of andere smartphones verzekeren.

Waarom een iPhone verzekering?

Wanneer je een iPhone hebt neem je deze waarschijnlijk overal mee naar toe. Dankzij het grote aantal mogelijkheden van het toestel kun je hem op vele momenten in je dagelijkse leven gebruiken. De kans dat je iPhone schade oploopt of gestolen wordt is hierdoor groot. Het is goed mogelijk dat je de telefoon een keer van tafel stoot of laat vallen. Al deze gevallen maken dat het soms voordeliger kan zijn om je telefoon te verzekeren.

Aandachtspunten

De punten waar je goed op moet letten wanneer je een iPhone verzekering afsluit zijn:

 • De hoogte van het eigen risico;
 • De maandelijkse premie;
 • In hoeverre schade door eigen gebruik of verlies vergoed wordt;
 • De eenmalige poliskosten;
 • De opzegtermijn;
 • De verwerkingstijd voor het afhandelen van schade.

Daarnaast is het verstandig om voor je het toestel verzekerd te controleren of deze niet door een andere verzekering die je al hebt afgesloten vergoed wordt. Hiermee verklein je de kans dubbel verzekerd te zijn.

iPhone verzekering dekking

De garantie die je krijgt van Apple op je iPhone dekt technische mankementen en niet de schade van buitenaf. Hiervoor kan je een iPhoneverzekering afsluiten. Je kan je iPhone verzekeren tegen:

 • Brandschade
 • Vochtschade
 • Schade door diefstal (bij zichtbare sporen van braak of beroving)
 • Val- en stootschade aan je iPhone

De verzekering vergoedt de kosten van de reparatie van je toestel. Wanneer je toestel niet meer gemaakt kan worden krijg je doorgaans de nieuw- of dagwaarde van je iPhone vergoed. Bij sommige verzekeringen krijg je bij schade een leentoestel om jouw toestel te vervangen in de periode dat jouw iPhone gerepareerd wordt. Een verlenging van je garantieperiode of dekking voor verlies van je toestel is vaak extra bij te verzekeren. De specifieke polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar. Kijk voor meer informatie over jouw verzekering in deze voorwaarden.

Wat kost een smartphone of iPhone verzekering?

Door de kwetsbaarheid van je smartphone of iPhone is de kans groot dat je een keer gebruik zal moeten maken van je verzekering. De premie is gelukkig niet al te hoog. Vaak ben je, afhankelijk van de gewenste dekking en verzekeraar, ongeveer tussen de €4,- tot €10,- euro extra per maand kwijt bovenop je inboedelverzekering. Bij andere verzekeringen kan de hoogte van je premie afhankelijk zijn van het type toestel en de aankoopprijs.

Meerdere apparaten verzekeren

Wanneer je meerdere apparaten hebt die je buiten je huis gebruikt, dan is het handig om deze allemaal samen te verzekeren. Je smartphone, tablet (iPad), camera en laptop zijn dan allemaal op een polis gedekt voor onder meer diefstal en schade. Een verzekering die deze dekking biedt is de buitenshuisverzekering of mobile verzekering. Wij hebben een overzicht samengesteld van verzekeraars die deze verzekering aanbieden. Ga nu naar de top 5 buitenshuisverzekeringen.

Schade melden

Om zo snel mogelijk een nieuwe of tijdelijke smartphone te ontvangen bij schade of diefstal kan je meestal makkelijk op de website of via de app van de verzekeraar een schadeformulier invullen en versturen. Doe dit altijd zo snel mogelijk na het oplopen van de schade. Zorg er ook voor dat je wanneer jouw smartphone gestolen is je altijd direct aangifte doet (ook in het buitenland). De verzekeraar zal namelijk om een bewijs van aangifte vragen als voorwaarde voor een vergoeding.

Telefoon gestolen: wat nu?

Wanneer je smartphone gestolen wordt ben je niet alleen je dure toestel kwijt, maar ook al je persoonlijke gegevens. Een flinke tegenvaller! Een groot voordeel van een buitenhuisverzekering als aanvullende dekking bij je inboedelverzekering is dat jouw telefoon verzekerd is voor diefstal. Maar wat moet je nou precies regelen na een diefstal om in aanmerking te komen voor een vergoeding? En hoe zorg je ervoor dat jouw telefoon niet misbruikt kan worden door de dief? Lees hier wat je precies moet doen wanneer je smartphone gestolen is.

Stappenplan

Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen wanneer jouw telefoon gestolen is:

 • Wanneer je antidiefstal apps hebt geïnstalleerd kun je deze nu direct activeren om je telefoon te achterhalen of te blokkeren;
 • Blokkeer je simkaart zo snel mogelijk, dit doe je door contact op te nemen met jouw provider;
 • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en zorg ervoor dat je het proces-verbaal kopieert of op je computer bewaart, deze heb je later nog nodig;
 • Dien een claim in bij jouw telefoonverzekeraar en wacht het vervolgtraject van de claim af.

Heb je nog geen verzekering voor jouw telefoon? Kijk dan in het overzicht Top 5 Buitenshuisverzekeringen bij de inboedelverzekering voor een goedkope mobile verzekering voor studenten.

Hoe kan je een simkaart blokkeren?

Bij de meeste providers kan je een simkaart snel blokkeren via de klantenservice of een speciaal nummer dat je kunt bellen. Controleer bij jouw provider wat precies de maatregelen zijn die jij moet nemen bij een gestolen telefoon en op welke manieren jij je simkaart kunt blokkeren. Wanneer je jouw simkaart blokkeert kun je in de meeste gevallen ook direct bij je provider een procedure starten voor een nieuwe simkaart met nummerbehoud en/of een nieuw toestel. Bij een abonnement zal je deze gewoon kunnen hervatten, maar bij een prepaid abonnement gaat je tegoed verloren.

Houd er rekening mee dat je verantwoordelijk blijft voor de kosten die er met jouw mobiel gemaakt worden totdat de simkaart is geblokkeerd. Blokkeer je simkaart dus zo snel mogelijk om hoge kosten te voorkomen.

Telefoon gestolen in het buitenland

Is je telefoon gestolen tijdens een vakantie in het buitenland? Bij de meeste providers kun je op de website een speciaal, internationaal telefoonnummer vinden dat je dan moet bellen. Houd er mogelijk rekening mee dat voor deze gesprekken een duurder buitenlandtarief per minuut kan gelden.

Telefoon blokkeren op afstand

Steeds meer telefoons beschikken over een eenvoudige mogelijkheid om de inhoud van je telefoon op afstand te wissen en te blokkeren. Dit is ingebouwd in moderne besturingssystemen. Je kunt dit vinden in het menu instellingen in je telefoon. Je vindt dan de functionaliteit `telefoon op afstand blokkeren` of `vind mijn mobiel`. Wanneer je telefoon gestolen is hoef je dan alleen de volgende stappen te ondernemen:

 • Log op internet in op het account waar de smartphone aan gekoppeld is. Dit gaat via de website van je besturingssysteem of merk telefoon (Android, Samsung, iCloud, OSX, etc.). Zoek op Google naar `besturingssysteem + vind mijn telefoon` en je komt direct op de juiste pagina terecht;
 • Wis direct alle data op je telefoon en/of blokkeer het toestel.

Wil je meer weten? Lees dan verder op de website van Maakhetzeniettemakkelijk.nl, dit is een initiatief van het ministerie van Veiligheid & Justitie en de Nederlandse telecomsector om het op afstand vergrendelen van de telefoon bekender te maken.

Handige tips

Nog een aantal handige tips om je telefoon zo veilig mogelijk te houden:

 • Stel altijd een wachtwoord in dat ingevoerd moet worden om jouw toestel uit de stand-by modus te halen;
 • Bewaar het aankoopbewijs van je toestel als bewijs voor de verzekeraar;
 • Zorg ervoor dat je ergens (bijvoorbeeld op de aankoopbon) het IMEI-nummer van je smartphone noteert. Dit is het unieke serienummer van je smartphone. Je achterhaalt deze meestal door *#06# in te toetsen op je telefoon;
 • Maak back-ups van alle foto’s en gegevens op je telefoon;
 • Verander altijd de wachtwoorden van accounts (zoals e-mail, social media, Paypal, etc.) die via jouw telefoon te bereiken zijn via automatisch inloggen.

Antidiefstal apps

Technologie wordt steeds slimmer en er is dan ook een aantal handige apps die jij op jouw telefoon kunt installeren en die je kunnen helpen om de telefoon te traceren en soms blokkeren wanneer je telefoon gestolen is. Een nadeel van deze apps is dat jouw telefoon aan moet staan en soms ook online moet zijn. Een aantal handige apps zijn:

 • Prey Anti Theft: Log in online en lokaliseer en contacteer je gestolen telefoon, gebruik de camera van je telefoon om foto`s te nemen, stuur een alarmsignaal of persoonlijk bericht naar je toestel en verzamel de netwerkinformatie die je telefoon afgeeft. De app is gratis voor Android en iOS en kan tot 3 apparaten beveiligen in een account.
 • Lookout Mobile Security: Binnen deze app kun je apparaten registeren die daarna op afstand te lokaliseren zijn via GPS. De locatie wordt bewaard voordat de batterij van je telefoon op is. Daarnaast kun je o.a. de telefoon een zelfgeschreven bericht sturen of bellen, al je contacten downloaden, een alarm op de telefoon af laten gaan en de telefoon op afstand blokkeren. Gratis voor Android en iOS, maar heeft extra betaalde features.
 • Find My iPhone: Met deze gratis app van Apple kun je als iOS-gebruiker inloggen via iCloud en zo via GPS jouw telefoon traceren. Verdere acties die je kunt ondernemen zijn o.a. een bericht versturen naar de telefoon, de telefoon blokkeren of alle data verwijderen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897