Print icon

Opzeggen aansprakelijkheidsverzekering

De redenen om je studenten aansprakelijkheidsverzekering op te zeggen kunnen variëren. Wat de reden ook is, er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om de aansprakelijkheidsverzekering te kunnen stopzetten. In dit artikel kan je precies lezen wanneer je de verzekering mag opzeggen, hoe je dit doet en waar je rekening mee moet houden.

Waarom opzeggen?

Er zijn een aantal redenen waarom je jouw aansprakelijkheidsverzekering stop zou kunnen zetten:

  • Je wilt geen aansprakelijkheidsverzekering meer hebben
  • Je wilt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar
  • Je gaat samenwonen en laat je naam beschrijven op de aansprakelijkheidsverzekering van je partner
  • De verzekerde is overleden

De keuze om over te stappen kan ook verschillende redenen hebben. Je kan bijvoorbeeld ontevreden zijn over de klantenservice van de verzekeraar, een andere dekking willen of ergens anders een goedkopere premie gezien hebben.

Hoe opzeggen

Wanneer je jouw huidige aansprakelijkheidsverzekering stop wilt zetten dan kan je dit schriftelijk doen. Bij de meeste verzekeraars kan je dit ofwel per e-mail of per brief doen. Zorg ervoor dat je altijd alle correspondentie bewaart en een bewijs van uitschrijving van de verzekeraar krijgt. Zo kan je bij een conflict altijd aantonen wanneer je de aansprakelijkheidsverzekering hebt opgezegd.

Opzeghulp

Sommige verzekeraars bieden ook opzeghulp wanneer je van plan bent om bij hen een nieuwe studenten aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Meestal dien je dan een aantal gegevens in te vullen en je ontvangt van hen dan een e-mail of brief die je alleen nog maar hoeft te ondertekenen en op hoeft te sturen naar jouw oude verzekeraar.

Opzegtermijn

Je kan jouw studenten aansprakelijkheidsverzekering opzeggen wanneer deze langer dan 1 jaar loopt. Het eerste jaar is namelijk de vaste contractperiode die je alleen bij uitzondering kan verbreken. Na het eerste jaar is het niet toegestaan voor de verzekeraar om je contract automatisch te verlengen en hoef je alleen de opzegtermijn van een maand aand te houden. Je bent dan dus vrij om de verzekering maandelijks op te zeggen.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal situaties waarin je de aansprakelijkheidsverzekering tijdens het eerste jaar kan stopzetten en geen rekening hoeft te houden met de opzegtermijn. Je hebt hier het recht op wanneer:

  • De verzekeraar de premie verhoogt
  • De verzekeraar de polisvoorwaarden nadelig wijzigt
  • Je gaat samenwonen
  • De verzekerde komt te overlijden

Wanneer je de verzekering voor het einde van de contractperiode van een jaar stopzet, is de kans groot dat je nog geld terug krijgt van de verzekeraar. Dit bedrag heet de restitutie. Je verzekeraar dient je dit teveel betaalde geld altijd terug te geven.

Overstappen

Wanneer je wilt overstappen naar een andere verzekeraar is het verstandig om eerst op zoek te gaan naar een nieuwe verzekeraar voordat je de huidige verzekering stopzet.

Op de keuze van een nieuwe verzekeraar makkelijker te maken hebben wij een top 5 van aansprakelijkheidsverzekeringen voor studenten opgesteld.

Het overstappen naar een andere studenten aansprakelijkheidsverzekering kost vaak namelijk wat tijd en een verzekeraar kan ook besluiten om je te weigeren. Je zit anders dus een periode zonder aansprakelijkheidsverzekering.