Dubbel verzekerd autoverzekering

Een auto verzekeren is verplicht. Zonder autoverzekering riskeer je een fikse boete. Of je dit nu allrisk, casco of alleen WA (wettelijke Aansprakelijkheid) doet, die keus is aan jou. Voor de ene verzekeringsvorm betaal je meer dan de andere. Goedkoop is het niet, dus voorkom dubbel premie betalen.

Wat is dubbelverzekerd zijn?

Verzekering betekent niets meer dan een overeenkomst tussen een verzekerde (jij) en een verzekeraar (instantie). Bij een dubbel verzekerd zijn ga je dus twee keer precies dezelfde overeenkomst aan voor hetzelfde risico. Dit heeft helaas geen zin. zin.

Is dubbel verzekerd zijn verboden?

Dubbel verzekerd zijn is niet verboden, het is vaak zelfs onvermijdelijk omdat sommige verzekeringen een zekere overlap hebben. Neem bijvoorbeeld pechhulp die je zowel bij de autodealer als bij de autoverzekeraar hebt afgesloten. Of een rechtsbijstandverzekering voor de auto en de rechtsbijstandverzekering voor het gezin met een clausule voor verkeersdekking.

Krijg ik bij calamiteiten dubbel uitgekeerd?

Financieel beter worden van een verzekering is bij wet verboden. Als je schade rijdt met je auto heeft dubbel verzekeren daarom geen zin. Je kan simpelweg niet dubbel claimen. Dit wordt gecontroleerd en deze overtreding valt onder fraude en is daarmee strafbaar. Claim je schade dus bij één van de twee verzekeraars.

Ben ik dubbel verzekerd en hoe maak ik dit ongedaan?

Check je afschriften en de premies die je maandelijks betaalt. Neem indien nodig, of bij twijfel, contact op met de instantie waar je (dubbele) premies betaalt. Vaak kan je dit trouwens gewoon op jouw (online) afschriften checken. Zo weet je het zeker en kun je gelijk actie ondernemen. Je kan eventuele aanvullende verzekeringen of modules die overlap hebben gelijk opzeggen.  

Hoe snel kan ik mijn verzekering opzeggen?

Een autoverzekering die al meer dan een jaar loopt is daarna maandelijks opzegbaar. Dit is sinds 2014 veranderd. Ben je vergeten je oude verzekering op de zeggen dan kan je dit schriftelijk, digitaal of telefonisch doen door contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij.

Ik wil switchen, wanneer moet ik mijn oude verzekering definitief opzeggen?

Als je nog geen definitieve goedkeuring hebt op je nieuwe verzekering omdat er nog gegevens gecontroleerd moeten worden laat vooral de oude verzekering nog even doorlopen. Wellicht betaal je dan een aantal dagen dubbel maar dan ben je, in ieder geval, wel verzekerd.

Voorlopige dekking

Heb je een nieuwe verzekering afgesloten bij een tussenpersoon of direct bij een autoverzekeraar? Dan heb je een voorlopige dekking en daarmee kun je veilig en verzekerd de weg op. In de tussentijd checkt de verzekeraar jouw gegevens en profiel en bekijkt of er al eerder schade is geleden. Is alles in orde? Dan krijg je een definitieve verzekeringsovereenkomst. Als niet alles in orde is kan het zijn dat je een afwijzing krijgt. Mocht er schade zijn ontstaan in de periode dat je nog een voorlopige dekking had dan kan het zijn dat jouw verzekeraar beslist om de schade niet te vergoeden. Daarom is een overlap van een paar dagen aan te raden. Vergeet daarna trouwens niet om je oude verzekering of bepaalde clausules niet op te zeggen, anders ben je dus alsnog onnodig dubbel verzekerd.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897