Vergoeding brillen en lenzen

Ben je student en draag je een bril of lenzen? En ben je op zoek naar een goede vergoeding voor de onkosten die je daarvoor maakt? Dan kan het interessant voor je zijn een aanvullende verzekering af te sluiten met een vergoeding voor brillen & lenzen. De aanschaf van een nieuwe bril of de regelmatige aanschaf van lenzen is namelijk niet goedkoop en vanuit het basispakket worden brillen of lenzen alleen bij medische noodzaak vergoed.

Om die reden hebben wij een overzicht gemaakt met algemene informatie over de vergoeding van brillen en lenzen in de bestaande aanvullende verzekeringspakketten. Daarbij worden er een aantal aanvullende pakketten van enkele verzekeraars als voorbeeld gegeven.

Brillen en Lenzen per zorgverzekeraar


Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk de vergoeding voor brillen en lenzen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat kosten brillen en lenzen?

De prijs van een complete bril kan erg verschillen, omdat deze afhankelijk is van het montuur en de glazen van de bril. Ook de kosten van lenzen kunnen wisselen. Je kunt kiezen uit zachte, goedkope of harde, dure lenzen. Verder is er keuze tussen daglenzen en maandlenzen.

Vergoedt de basisverzekering brillen en lenzen?

Nee, de basisverzekering vergoedt alleen de kosten van brillen of lenzen bij een medische noodzaak. Stel je hebt een oogafwijking door een medische aandoening, dan kan jouw bril of kunnen jouw lenzen vergoed worden. We hebben het hier dan over speciale lenzen of andere bijzondere hulpmiddelen en niet de standaard bril of lenzen die je bij je plaatselijke opticien koopt. Wil je dat je bril of lenzen vergoed worden, dan zul je een aanvullende verzekering af moeten sluiten.

Vergoedt elk aanvullend pakket brillen en lezen?

Nee, de goedkoopste pakketten vergoeden brillen en lenzen niet, maar een groot deel van de aanvullende pakketten doet dit wel. Is het verstanding om een aanvullende verzekering voor brillen lenzen af te sluiten? Dat ligt aan je situatie. Als je zoveel mogelijk voordeel wilt halen uit je aanvullend pakket, zul je ook van de andere vergoedingen gebruik moeten maken (zoals fysiotherapie of anticonceptiemiddelen). In de meeste gevallen is het niet voordelig om alleen een extra verzekering te nemen voor brillen en contactlenzen, omdat de premiekosten vaak hoger zijn dan de vergoeding die je ontvangt.

Manier van uitkeren

Het verschilt per zorgverzekeraar op welke manier de vergoeding wordt uitgekeerd.

Wat wordt er vergoed door de verzekering?

Aanvullende pakketten vergoeden het volgende:

  • Lenzen op sterkte
  • Brilglazen op sterkte
  • Het montuur van je bril, maar alleen als je deze samen met de glazen aanschaft

Lenzenvloeistof valt niet onder de vergoeding. Ook een los montuur, zonnebrillen zonder sterkte en accessoires kun je niet declareren.

Hoeveel vergoedt de verzekering?

Tot welk bedrag je vergoed krijgt, verschilt per verzekeraar. Vaak ontvang je een maximumbedrag over een bepaalde periode, bijvoorbeeld €100 per 2 jaar. Verder betaal je geen eigen risico over de onkosten van brillen en lenzen, deze kosten worden namelijk niet vergoed door je basispakket, en geldt er geen eigen wettelijke bijdrage. Check de polisvoorwaarden en kijk op de website van de zorgverzekeraar voor de precieze voorwaarden. Lees deze vóór het afsluiten van een aanvullend pakket en het aanschaffen van je bril of lenzen.

Korting bij opticiens

Een aantal zorgverzekeraars hebben een kortingsregeling bij specifieke opticienketens. Het verschilt per zorgverzekeraar wat voor korting er wordt gegeven. Je kunt bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag of percentage korting krijgen op je bril of montuur. Deze kortingsregeling geldt niet bovenop aanbiedingen van de opticienketens zelf.

Krijg je opnieuw een vergoeding als je overstapt?

Ja, als je naar een andere zorgverzekeraar overstapt dan kan je weer gebruik maken van de gehele vergoeding die je nieuwe zorgverzekeraar aanbiedt.

Wanneer je binnen je huidige zorgverzekeraar een hogere aanvullende verzekering afsluit, kan je niet opnieuw gebruik maken van de gehele vergoeding. Wel kan je gebruik maken van de hogere vergoeding die erbovenop is gekomen.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897