Print icon

Vergoeding brillen en lenzen

Ben je student en draag je een bril of lenzen? En ben je op zoek naar een goede vergoeding voor de onkosten die je daarvoor maakt? Dan kan het interessant voor je zijn een aanvullende verzekering af te sluiten met een vergoeding voor brillen & lenzen. De aanschaf van een nieuwe bril of de regelmatige aanschaf van lenzen is namelijk niet goedkoop en vanuit het basispakket worden brillen of lenzen alleen bij medische noodzaak vergoed.

Om die reden hebben wij een overzicht gemaakt met algemene informatie over de vergoeding van brillen en lenzen in de bestaande aanvullende verzekeringspakketten. Daarbij worden er een aantal aanvullende pakketten van enkele verzekeraars als voorbeeld gegeven.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Vergelijk verschillende zorgverzekeringen en bekijk de vergoeding voor brillen en lenzen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergoeding brillen en lenzen vanuit je zorgverzekering

In hoeverre worden brillen en lenzen vergoed vanuit de basis- en aanvullende zorgverzekering?

Dekking brillen en lenzen basiszorgverzekering

De aanschaf van brillen en lenzen wordt doorgaans niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering, tenzij er sprake is van medische noodzaak. In de overige gevallen ben je aangewezen op een aanvullende zorgverzekering.

Dekking brillen en lenzen aanvullende zorgverzekering

In Nederland is het aanbod van aanvullende verzekeringspakketten door verzekeraars groot. Binnen deze aanvullende pakketten komen verschillende zaken voor vergoeding in aanmerking. Zo kan er in een aanvullend pakket naast brillen en lenzen ook fysiotherapie, anticonceptiemiddelen of psychische zorg gedekt worden. De vergoeding en de maandelijkse premie kunnen daardoor behoorlijk verschillen per verzekeraar. Dat betekent dat het verstandig is naar het totaalplaatje te kijken. Welke andere zaken, naast de dekking van brillen en lenzen, zou je graag vergoed zien in je aanvullende verzekering?

Aandachtspunten vergoeding brillen & lenzen

Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering met een vergoeding voor brillen & lenzen is het belangrijk op de volgende zaken te letten:

  • De hoogte van de vergoeding: je krijgt een bepaald bedrag vergoed of juist een bepaalde korting doorberekend
  • De hoogte van de premie van de aanvullende zorgverzekering
  • De meeste verzekeraars hanteren naast een maximumbedrag voor de vergoeding van brillen en lenzen vaak een gebruikstermijn. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld elke 2 jaar €100,- aan onkosten voor brillen en lenzen vergoed kan krijgen. Dit bedrag is de dekkingsgraad, het maximale bedrag wat voor vergoeding in aanmerking komt. Deze graad en de daaraan verbonden termijn kunnen per verzekeraar dus behoorlijk verschillen.

Aanvullende voorwaarden

Zorgverzekeraars kunnen bovendien in bepaalde gevallen aanvullende voorwaarden hanteren alvorens tot vergoeding over te gaan:

  • Er kan een andere vergoeding gelden voor kinderen en volwassenen
  • Er kan alleen worden vergoed in het geval van een oogafwijking
  • Je mag alleen naar door de verzekeraar aangewezen opticiens