Apk-keuring

Je eerste auto uitzoeken is ontzettend spannend en leuk maar er komt ook heel wat bij kijken zoals het kiezen van een autoverzekering, verplichte apk en onderhoud. Ook als je al een tijdje je eigen auto hebt, kom je vroeg of laat in aanraking met de apk-keuring.

Wat is een apk?

De apk-keuring, je hebt er vast wel eens van gehoord maar waar staat dit eigenlijk voor? Apk is een Algemene Periodieke Keuring en is wettelijk verplicht. En dat is maar goed ook want een apk bevordert de verkeersveiligheid en is er om het milieu te beschermen.

Is een apk voor iedere auto hetzelfde?

De frequentie waarmee auto’s moeten worden gekeurd verschilt per auto. Want rijdt jouw auto op benzine of juist op Diesel of LPG?

Sinds 2005 is het namelijk zo dat benzineauto’s pas vier jaar nadat de auto in gebruik is genomen gekeurd moet worden maar let op: daarna ieder jaar. Bij een Diesel of LPG auto is dit bij ingebruikname al na drie jaar en daarna ook jaarlijks.

Onderstaande tabel geldt voor personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s met een ledig gewicht t/m 3.500 kg.

Eerste toelating

Soort brandstof

Datum keuren

> 1 januari 2005

Elektromotor, alcohol en benzine

1e APK na 4 jaar, vervolgens 2 keer na 2 jaar, daarna ieder jaar

> 1 januari 2005

Gas, diesel (of i.c.m. elektrisch)

1e APK na 3 jaar, vervolgens ieder jaar

< 1 januari 2005 en niet ouder dan 30 jaar

Allemaal

1e APK na 3 jaar, vervolgens ieder jaar

Voertuig > 30 jaar

Allemaal

1 x per 2 jaar

< 1 januari 1960

Allemaal

Niet

Ga je juist een oud beestje rijden (van ouder dan 30 jaar) dan moet hij elke twee jaar gekeurd worden. Ga je nog een stapje verder en rijd je een auto van voor 1960, dan heb je geluk en ben je zelfs vrijgesteld van apk. Kijk voor een uitgebreid overzicht op de website van Rijks Dienst Wegverkeer.

Wanneer apk keuren

Het RDW stuurt je op tijd een herinneringsbrief dat er een apk aan zit te komen. Je kan er ook voor kiezen dit per e-mail te ontvangen.

Het keuringsregime

Een apk-keuring staat los van onderhoud. Je moet een apk-keuring zien als een checklist met de belangrijkste veiligheidseisen. Bij belangrijke veiligheidseisen moet je denken aan de conditie van de banden, de wielophanging en de carrosserie. Voldoet jouw auto op het moment van die keuring niet aan de belangrijkste veiligheidseisen dan is het niet verantwoord om de weg op te gaan en wordt hij afgekeurd.

Waar kun je een apk-keuring voor je auto laten doen?

Een apk-keuring kan je laten doen bij een RDW-erkend Apk-bedrijf, daar keurt een keurmeester jouw auto. Na de keuring ontvang je dan een rapport zodat je, als het goed is, weer een jaar vooruit kan.

Bij een keuring krijg je ook een aantal adviespunten, dat zijn gebreken aan de auto die je op termijn moet laten repareren. Het is dus niet verplicht dit gelijk te laten doen.

Het is overigens ook niet meer verplicht het keuringsrapport bij je te hebben het is wel verstandig om het bewijs goed te bewaren.

Doe research en vraag het anderen

De kosten van een apk-keuring kunnen nogal verschillen dus doe van te voren research en maak afspraken met de keuringsmeester of garagehouder. Een apk-keuring gaat al vanaf € 20. Als bekenden goede ervaringen hebben met een bepaalde garage geeft dat een geruststellend gevoel.

Te late apk-keuring = boete

Je mag hem wel eerder dan de afloopdatum voor keuring aanbieden maar zeker niet te laat. Een boete hierdoor kan oplopen tot € 320 voor voertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kilogram. Let op: dit geldt ook voor aanhangwagens.

Auto ten onrechte afgekeurd

Vraag binnen 14 dagen een herkeuring aan bij het RDW. Een herkeuring brengt soms kosten met zich mee maar dit verschilt per garage. Het is trouwens niet toegestaan om in de tussentijd toch in je auto te blijven rijden.

Onderhoud aan je auto is belangrijk

Onderhoud is niet alleen belangrijk om door de apk-keuring heen te komen, maar ook fijn voor je eigen veiligheid en uiteindelijk de levensduur van je auto.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897