Oldtimer autoverzekering

Je kunt er als student ook voor kiezen om een oldtimer aan te schaffen als vervoersmiddel. Het aanschaffen van een oldtimer kan voordelen met zich mee brengen. Maar wat is een oldtimer eigenlijk? Wanneer mag je een auto een oldtimer noemen? Wat zijn de voordelen hiervan? En hoe kan je hem het beste verzekeren? Hieronder vind je antwoord op deze vragen.

Wat is een oldtimer?

Bij de gedachten aan een oldtimer denk je al snel aan een oude en perfect onderhouden auto.

Voor de term “oldtimers” hebben we meerdere benamingen zoals:

  • Klassiekers
  • Bolides
  • Veteranen

Er is veel gespeculeerd over de leeftijd die een auto moet hebben voor deze de benaming van oldtimer mag krijgen. Op dit moment mag een auto pas een oldtimer genoemd worden zodra deze minstens 25 jaar oud is.

Wat is een oldtimer voor verzekeraars?

Verzekeraars kunnen regels omtrent oldtimers verschillend hanteren. De ene verzekeraar ziet een auto al als oldtimer bij een leeftijd van 15 jaar, waar andere auto’s pas als oldtimers zien bij 20 of de officiële 25 jaar.

Veel verzekeraars stellen echter wel enkele voorwaarden aan het verzekeren van een oldtimer:

  • De oldtimer moet in de meeste gevallen een tweede auto zijn
  • De oldtimer dient enkel recreatief gebruikt te worden
  • De oldtimer mag een vastgesteld maximum aantal kilometers per jaar rijden

Als de oldtimer hieraan voldoet kan deze in aanmerking komen voor een oldtimerverzekering.

Voordelen van een oldtimer

Vrijstelling wegenbelasting
Zodra de auto een oldtimer genoemd mag worden, wordt deze vrijgesteld van wegenbelasting. Deze vrijstelling geldt echter alleen voor auto’s die voor 1 januari 2012 de leeftijd van 25 jaar oud hebben bereikt. Alle auto’s die vanaf deze datum 25 jaar oud zijn komen niet meer in aanmerking voor deze vrijstelling omdat de overheid deze vrijstelling heeft bevroren.

APK Keuring oldtimer
Naast de vrijstelling van wegenbelasting, heb je met een oldtimer nog een voordeel. Oldtimers vanaf 30 jaar oud hoeven maar eens in de 2 jaar gekeurd te worden en oldtimers van vóór het jaar 1960 zijn zelfs volledig vrijgesteld van APK keuring. Het is echter wel verstandig om een oldtimer toch eens in de 2 jaar na te laten kijken.

Oldtimerclub
Oldtimereigenaren hebben de mogelijkheid om lid te worden van een oldtimerclub. Naast het organiseren van verschillende evenementen wordt op sommige evenementen de mogelijk geboden om je oldtimer gratis te laten taxeren. Vaak kun je, als bezitter van een oldtimer, via een oldtimerclub een auto collectief verzekeren. Zo’n collectieve autoverzekering kan je nog meer geld besparen.

Verzekeren van een oldtimer

Als je eenmaal in het bezit bent van een mooie oldtimer, dan wil je deze waarschijnlijk graag goed verzekeren. Net zoals iedere andere autobezitter in Nederland ben je in ieder geval verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Hiermee ben je alleen gedekt voor de schade die jij veroorzaakt aan anderen. Om er zeker van te zijn dat de schade aan jouw oldtimer ook verzekerd is, kun je de WA verzekering uitbreiden naar een WA + beperkt casco en een WA + volledig casco verzekering.

De premie van een oldtimer autoverzekering ligt meestal lager dan bij een reguliere autoverzekeringen. Dit komt omdat er over het algemeen doordat er over het algemeen minder schade wordt gemaakt door bestuurders van een oldtimer.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897