Wonen over de grens en werken in Nederland

Woon jij in Duitsland en studeer en werk je in Nederland? Of woon je in België en studeer je in Maastricht en werk je daar ook? Dan wil je vast weten waar je aan moet denken wat betreft alle regels. Hoe zit het bijvoorbeeld met je zorgverzekering en de belasting? Hier zetten we voor je op een rijtje waar je aan moet denken op het gebied van:

  • Belastingen
  • Verzekeringen
  • Ziekte
  • Arbeidsongeschiktheid
  • BSN-nummer

BSN-nummer

Ook al woon je in België of Duitsland, wil je werken in Nederland dan heb je een Burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het Rijksregisternummer in België en wordt gebruikt voor communicatie met de Nederlandse overheid. Je kunt een BSN-nummer aanvragen bij de gemeente waar je gaat werken.

Belastingen

Als je in een ander land woont, maar in Nederland werkt, word je een ‘grensarbeider’ genoemd. Als grensarbeider ben je verplicht om sociale verzekeringsbijdragen en belastingen te betalen in Nederland. De belastingen worden meestal automatisch van je salaris ingehouden. Woon je in België maar werk je in Nederland? Dan heb je een voordeeltje, want België en Nederland hebben een belastingverdrag om dubbele belastingheffing te voorkomen. Hierdoor betaal je belasting in het land waar je werkt en heb je minder kans om twee keer belasting te moeten betalen.

Sociale verzekeringen

Wie werkt in Nederland is verplicht om bij te dragen aan de sociale verzekeringen. Wat houdt dit precies in? Sociale verzekeringen zijn, kort gezegd, wettelijke verzekeringen die bedoeld zijn om inwoners financiële zekerheid te bieden in geval van bepaalde omstandigheden die kunnen leiden tot het verlies van inkomen of tot hoge kosten. Denk hierbij aan ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, pensioen of overlijden.

In Nederland ben je als werknemer automatisch verzekerd voor zaken als werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het Nederlandse sociale verzekeringsstelsel is in vergelijking met andere landen zeer uitgebreid.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid

In het geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid, heb je recht op uitkeringen volgens de Nederlandse wetgeving. De uitkeringen zijn afhankelijk van je loon en de aard van je arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je werkgever als je ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, omdat dit invloed kan hebben op je uitkeringen.

Zorgverzekering

Als je in Nederland werkt, ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Deze zorgverzekering dekt ook medische zorg in België. Via je Nederlandse zorgverzekeraar kun je een S1/E106-formulier aanvragen om je in te schrijven bij een Belgische ziekteverzekeraar, waardoor je in beide landen verzekerd bent voor zorg.

Het combineren van een studie, woonplaats en werken in andere landen kan dus prima als je op de hoogte bent van de verschillende regels. Informeer je werkgever over je situatie en zorg dat je alles goed regelt wat betreft je arbeidsovereenkomst, zorgverzekering en sociale verzekeringen. Woon je in een ander land dan België of Duitsland of wil je meer informatie? Kijk dan op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.