Print icon

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen over studenten aansprakelijkheidsverzekeringen.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt tegen schade die je onbedoeld aanricht bij een ander.

Wat moet ik doen als ik schade heb veroorzaakt?

  • Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar
  • Bewaar alle overeenkomsten en contracten
  • Doe alle correspondentie schriftelijk
  • Maak notities van alles wat je hebt besproken
  • Probeer foto’s te maken van de schade en de situatie

Ben ik op vakantie ook verzekerd?

Sommige verzekeraars bieden een dekking alleen in Nederland en andere verzekeraars bieden een verzekering met een werelddekking. Als je een verzekering hebt met een werelddekking dan is bijvoorbeeld schade die je hebt veroorzaakt in een vakantiehuis dat je hebt gehuurd ook gedekt. Om zeker te weten welk dekkingsgebied een verzekeraar hanteert is het aan te raden dit na te vragen bij een verzekeraar of na te kijken in de polisvoorwaarden.

Zijn mijn huisdieren meeverzekerd?

Veel verzekeraars hebben in hun polis opgenomen dat schade veroorzaakt door huisdieren is meeverzekerd. Je kan bij de verzekeraar navragen of nakijken in de polisvoorwaarden of schade veroorzaakt door huisdieren is meeverzekerd.

Ben ik verzekerd voor schade die ik heb veroorzaakt met een auto die ik heb geleend?

Bij de meeste verzekeraars ben je niet verzekerd voor schade veroorzaakt door motorrijtuigen en vaartuigen. Dus in dit geval is de schade bij veel verzekeraars niet gedekt.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee er is geen wettelijke verplichting om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het is wel verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, omdat een ongeluk in een klein hoekje zit en dit grote financiële gevolgen kan hebben. Daarnaast is de premie die je moet betalen relatief laag.

Hoe hoog is het bedrag waarvoor ik verzekerd ben?

Bij de meeste verzekeraars kan je zelf uit een aantal bedragen kiezen waarvoor je een verzekering wilt afsluiten. Vaak liggen de bedragen waar je uit kan kiezen tussen de €500.000 en de €2.500.000.

Ben ik verzekerd als ik schade veroorzaak bij een vriendendienst?

Als door een vriend wordt gevraagd om een dienst te verlenen, zoals helpen verhuizen, dan ben je meestal verzekerd binnen een aansprakelijkheidsverzekering.

Hoe kan ik overstappen van aansprakelijkheidsverzekering?

Je kan meestal schriftelijk een aansprakelijkheidsverzekering opzeggen. Ook is het vaak mogelijk om aan je nieuwe verzekeraar te vragen om je huidige verzekering op te zeggen. Hou bij het opzeggen van een aansprakelijkheidsverzekering rekening met het opzegtermijn.

Heb ik bedenktijd als ik een aansprakelijkheidsverzekering heb afgesloten?

Verzekeraars bieden een bedenktijd van 14 dagen. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten dan heb je vanaf het moment dat je de polisvoorwaarden hebt ontvangen 14 dagen bedenktijd. Ben je niet tevreden dan kan je binnen deze 14 dagen de verzekering kosteloos opzeggen.

Wat zijn verhaalkosten?

Dit zijn (juridische) kosten die een slachtoffer moet maken om de schade op de dader te verhalen. Bij een aantal verzekeringen zijn deze verhaalkosten ook gedekt binnen een aansprakelijkheidsverzekering.