Print icon

Verandering woonsituatie

Met een inboedelverzekering dek je alle verhuisbare spullen in je huis of studentenkamer. Maar wat moet je met je inboedelverzekering doen wanneer je woonsituatie verandert? Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen of wanneer er tijdelijk iemand anders in je studentenkamer woont? In onderstaande artikelen vind je per onderwerp handige informatie over je rechten en plichten rondom het opzeggen, het wijzigen en de dekking van de inboedelverzekering.

Onderhuur kamer

Het vinden van een studentenkamer is vaak een hele onderneming, omdat er in de meeste studentensteden een groot kamertekort is. Wanneer je een leuk plekje gevonden hebt wil je deze natuurlijk graag behouden. Ook al ga je bijvoorbeeld een half jaar in het buitenland studeren. Veel studenten kiezen er dan voor om hun kamer tijdelijk onder te verhuren.

Het in huis halen van een vreemde kan gevolgen hebben voor de dekking van je inboedelverzekering. Het is natuurlijk wel fijn als jouw spullen tijdens je afwezigheid gedekt zijn voor schade! Het is mogelijk om je inboedelverzekering aan te houden. Je dient er dan wel wel voor te zorgen dat de onderhuur geheel legaal is en dat je deze meldt aan de inboedelverzekeraar.

Op de pagina onderhuur kamer vind je meer informatie over de dekking van je inboedelverzekering tijdens het onderverhuren van een studentenkamer.

Inboedelverzekering en verhuizing

Een inboedelverzekering kun je niet altijd zomaar opzeggen wanneer je gaat verhuizen. Je moet je ook dan aan de opzegtermijn houden en hiervoor geldt dat je minimaal een jaar aan de inboedelverzekering vast zit. Daarnaast is het helemaal niet altijd nodig om je inboedelverzekering op te zeggen. Je verzekert er immers je spullen mee en niet je woonruimte. De inboedelverzekering verhuist dus gewoon mee. Ook zijn je spullen er tijdens de verhuizing mee gedekt, wel zo handig!

Wanneer je groter gaat wonen of veel nieuwe meubels of apparaten koopt, dan kan het wel verstandig zijn om je inboedelverzekering aan te passen. Of misschien om over te stappen naar een andere verzekeraar. De waarde van je totale inboedel is in die gevallen namelijk gestegen, waardoor je oude inboedelverzekering niet voldoende dekking biedt.

Lees meer over de voorwaarden en mogelijkheden rondom de verhuizen en inboedelverzekering.

Inboedelverzekering en samenwonen

Wanneer je al een tijdje samen bent met je partner is het misschien tijd voor de volgende stap: samenwonen! Het samenvoegen van al jullie bezittingen en waarschijnlijk de aankoop van nieuwe spullen heeft gevolgen voor de dekking van de inboedelverzekering. De waarde van jullie spullen ligt nu immers veel hoger. Je bent dan al snel onderverzekerd. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie allebei een inboedelverzekering hebben, waardoor je dubbel verzekerd bent. Je kunt er dan voor kiezen om samen een inboedelverzekering af te sluiten.

Als het om samenwonen gaat hanteren de meeste inboedelverzekeraars speciale regels. Het is dan vaak mogelijk om ongeacht het contract een van de inboedelverzekeringen stop te zetten en de andere aan de nieuwe situatie aan te passen.

Meer informatie over het opzeggen of samenvoegen van inboedelverzekeringen kun je lezen op de pagina samenwonen en inboedelverzekering