Verandering woonsituatie

Met een inboedelverzekering dek je alle verhuisbare spullen in je huis of studentenkamer. Maar wat moet je met je inboedelverzekering doen wanneer je woonsituatie verandert? Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen of wanneer er tijdelijk iemand anders in je studentenkamer woont? In onderstaande artikelen vind je per onderwerp handige informatie over je rechten en plichten rondom het opzeggen, het wijzigen en de dekking van de inboedelverzekering.

Kamer onderhuren

Het vinden van een studentenkamer is vaak een hele onderneming, omdat er in de meeste studentensteden een groot kamertekort is. Wanneer je een leuk plekje gevonden hebt wil je deze natuurlijk graag behouden. Ook al ga je bijvoorbeeld een half jaar in het buitenland studeren. Veel studenten kiezen er dan voor om hun kamer tijdelijk onder te verhuren. Onderhuur is alleen niet altijd toegestaan. De verhuurder van de woning bepaalt of hij of zij hier toestemming voor geeft. Meestal staat dit aangegeven in je huurcontract en anders moet je even contact opnemen met de verhuurder. Wanneer er geen toestemming is gegeven door de verhuurder, dan is onderhuur illegaal. Wanneer jij een kamer van een verhuurder huurt, dan bij jij de hoofdhuurder. Zodra jij de kamer tijdelijk aan iemand anders verhuurt, wordt er van onderhuur gesproken. Er zijn dan dus twee huurcontracten tegelijkertijd actief en drie verschillende partijen aanwezig.

Huurcontract

Het is altijd noodzakelijk dat onderhuur legaal is om in aanmerking te komen voor huurbescherming of een vergoeding van bijvoorbeeld je inboedelverzekeraar. Zorg er naast toestemming van de verhuurder altijd voor dat je een huurcontract afsluit met de onderhuurder. Je vindt vele standaardversies van huurcontracten op internet. Het is verstandig om vast te leggen dat jij zelf de huur blijft overmaken naar je huisbaas. Zo ben je niet afhankelijk van een onderhuurder. Wanneer de onderhuurder niet op tijd betaalt, loopt jouw huurcontract geen risico ontbonden te worden. Zorg ervoor dat hier in ieder geval de volgende gegevens instaan:

  • Start- en einddatum van de onderhuur
  • Waarde van de spullen in de kamer op het moment van onderhuur
  • Een beëindigingsovereenkomst
  • De hoogte van de huur en betalingswijze
  • De hoogte van de borg
  • De verantwoordelijkheden van de onderhuurder

Dekking inboedelverzekering

Het in huis halen van een vreemde kan gevolgen hebben voor de dekking van je inboedelverzekering. Het is natuurlijk wel fijn als jouw spullen tijdens je afwezigheid gedekt zijn voor schade! Het is mogelijk om je inboedelverzekering aan te houden. Je dient er dan wel wel voor te zorgen dat de onderhuur geheel legaal is en dat je deze meldt aan de inboedelverzekeraar. Het is belangrijk om voor vertrek goede afspraken te maken rondom de inboedelverzekering. Neem allereerst altijd contact op met je verzekeraar. Wanneer jij de onderhuur niet meldt, dan kan je verzekeraar de inboedelverzekering ongeldig laten verklaren. Dit is het geval, omdat onderhuur extra risico’s voor de verzekeraar met zich meebrengt. Er is namelijk een extra en onbekend persoon met toegang tot de kamer. De verzekeraar kan ook bepalen om de dekking van de inboedelverzekering tijdelijk te beperken of een hogere premie te vragen.

Een inboedelverzekering dekt de inboedel van de verzekerde. Spullen die een onderhuurder inbrengt vallen hier dus niet onder. De onderhuurder moet een eigen verzekering hebben. Ook is de hoofdhuurder niet verzekerd voor schade die de onderhuurder aanbrengt aan spullen. Vaak geldt er tijdens een periode van onderhuur een speciale inbraakclausule. Dit betekent dat er bij inbraak extra streng gekeken wordt naar braaksporen van binnen- en buitenaf. Om in te spelen op onderhuur en kort vakantieverhuur hebben sommige inboedelverzekeraars een aanvullende module ‘verhuur’ in het leven geroepen. Op die manier blijven je eigen spullen in huis goed verzekerd. Informeer naar de mogelijkheden bij je inboedelverzekeraar.Heb je nog geen inboedelverzekering? Bekijk hier de Top 5 Inboedelverzekeringen en sluit er eenvoudig eentje af online.

Dekking op nieuw tijdelijk adres

Een inboedelverzekering sluit je af op een adres. Wanneer jij tijdelijk ergens anders gaat wonen blijf jij je huurcontract en spullen op dat adres behouden. Je inboedelverzekering blijft daar dus gewoon geldig. Je bent niet officieel verhuisd, dus je kan geen verhuizing doorgeven. De meeste inboedelverzekeringen bieden een dekking voor spullen die zich tijdelijk op een ander adres bevinden. Dit wordt ook wel tijdelijke opslag genoemd. Doorgaans zijn deze spullen een aantal maanden gedekt en moet het duidelijk zijn dat de spullen weer terug zullen keren in de originele woning. Neem voor meer specifieke informatie contact op met je inboedelverzekeraar.

Huurbescherming en huurtoeslag

Huurbescherming is er om huurder te beschermen tegen het plotseling opzeggen van een huurcontract door een verhuurder. Wanneer je een onzelfstandige kamer onderhuurt heb je niet dezelfde rechten, omdat onderhuur niet wordt gezien als zelfstandig wonen. Als de hoofdhuurder het huurcontract beëindigd, dan moet jij ook vertrekken. Als je een zelfstandige woning onderhuurt, dan heb je wel recht op huurbescherming.

Alleen indien je staat ingeschreven op een adres kan huurtoeslag worden aangevraagd. Wanneer de hoofdhuurder huurtoeslag ontvangt, dan kan de onderhuurder dit dus niet aanvragen. De hoofdhuurder en de onderhuurder moeten hier dan onderling afspraken over maken.

Inboedelverzekering en verhuizing

Studenten staan erom bekend vaak te verhuizen. Er komt ineens een plekje vrij bij vrienden in huis, je komt een grotere kamer tegen of je gaat in een andere stad studeren. Redenen genoeg om je boeltje weer in te pakken! Maar wat is de invloed hiervan op je inboedelverzekering? Een inboedelverzekering kun je niet altijd zomaar opzeggen wanneer je gaat verhuizen. Je moet je ook dan aan de opzegtermijn houden en hiervoor geldt dat je minimaal een jaar aan de inboedelverzekering vast zit. Daarnaast is het helemaal niet altijd nodig om je inboedelverzekering op te zeggen. Je verzekert er immers je spullen mee en niet je woonruimte. De inboedelverzekering verhuist dus gewoon mee. Ook zijn je spullen er tijdens de verhuizing mee gedekt, wel zo handig!

Wanneer je groter gaat wonen of veel nieuwe meubels of apparaten koopt, dan kan het wel verstandig zijn om je inboedelverzekering aan te passen. Of misschien om over te stappen naar een andere verzekeraar. De waarde van je totale inboedel is in die gevallen namelijk gestegen, waardoor je oude inboedelverzekering niet voldoende dekking biedt. Het is wel nodig om je verzekeraar op tijd op de hoogte te stellen van de adreswijziging. Wanneer je dit later dan 2 maanden na je verhuizing doet, maken de meeste verzekeraars de dekking ongeldig.

Waarde van je inboedel

Wanneer je gaat verhuizen is het natuurlijk goed mogelijk dat je inrichting ook verandert. Een grotere kamer vraagt vaak om meer meubels en misschien is het nu eindelijk tijd voor een nieuwe televisie. Deze aankopen zorgen ervoor dat de waarde van je inboedel verandert. Het is belangrijk om hier tijdens een verhuizing rekening mee te houden. Als je deze nieuwe waarde van de inboedel niet aan je verzekeraar doorgeeft, dan ben je via je inboedelverzekering onderverzekerd. Soms wil de verzekeraar de waarde van je inboedel opnieuw laten vaststellen. Een waarde die erg veel gestegen is kan ertoe leiden dat je een hogere premie moet betalen. Op de pagina waarde van inboedel lees je hier meer over.

Dekking tijdens de verhuizing

Tijdens het verhuizen zijn je spullen kwetsbaar en is het goed mogelijk dat deze beschadigd raken of zelfs verloren gaan. In de meeste gevallen hebben inboedelverzekeringen een aparte clausule opgenomen in de polis voor de dekking van inboedel tijdens een verhuizing. Je spullen zijn dan vaak gedekt voor schade ontstaan door bijvoorbeeld brand, ontploffing en tijdens vervoer. Kijk voor de exacte dekking van jouw inboedelverzekering in de polisvoorwaarden. Schade veroorzaakt door een professionele vervoerder wordt niet gedekt en valt onder de verantwoordelijkheid van de vervoerder. Wanneer je met een erkend verhuizer verhuist, is je inboedel echter altijd tot € 100.000,- verzekerd.

Overstappen

Een verhuizing is een goed moment om eens uitgebreid naar je inboedelverzekering te kijken. Een nieuwe woning kan ervoor zorgen dat een andere inboedelverzekering ineens een stuk goedkoper is. De premie hangt namelijk deels af van hoe groot je woonruimte is en in welke stad je woont. Er is daarom een goede kans dat je kunt besparen op je inboedelverzekering. Zo houd je nog wat geld over voor leuke woonartikelen! Houd bij het overstappen wel rekening met de opzegtermijn van je inboedelverzekering. Bekijk hier onze Top 5 inboedelverzekeringen en ontdek wat voor jou een voordelige optie is.

Van huur- naar koopwoning

Heb je altijd een kamer gehuurd, maar ga je nu verhuizen naar een koopwoning? Ook dan kun jij je inboedelverzekering gewoon aanhouden. Geef de nieuwe woonsituatie wel even aan je verzekeraar door. Iedereen met een koopwoning inclusief hypotheek zal verder door de bank verplicht worden om een opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering dekt spullen die vastzitten aan je huis, zoals muren, kozijnen, keuken, leidingen, etc. Je kunt deze opstalverzekering vaak bij dezelfde verzekeraars als je inboedelverzekering afsluiten en zo mogelijk korting ontvangen. Verhuis je van een koopwoning naar een huurwoning? Dan kun je opstalverzekering afsluiten en de inboedelverzekering aanhouden.

Inboedelverzekering en samenwonen

Ga je samenwonen met je partner? En hebben jullie allebei los van elkaar al een inboedelverzekering? In dat geval wil je natuurlijk samen één inboedelverzekering afsluiten. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuwe inboedelverzekering af te sluiten of beide inboedelverzekeringen om te zetten naar één gezamenlijke verzekering. Er zijn echter wel voorwaarden verbonden aan het opzeggen van een inboedelverzekering. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden rondom het wijzigen van de inboedelverzekering wanneer je gaat samenwonen.

Nieuwe woonsituatie

Er zijn een hoop dingen die veranderen wanneer je gaat samenwonen, waaronder de grootte van je huis en de inboedel die je hebt. Veel koppels investeren op het moment van samenwonen in nieuwe spullen, zoals meubilair en elektronica. Deze veranderingen beïnvloeden de verzekerde waarde van je inboedelverzekering. Waarschijnlijk past je nieuwe woonsituatie niet meer bij de huidige dekking van je inboedelverzekering. Het is daarom bijna altijd voordeliger om je inboedelverzekering op te zeggen en voor de nieuwe situatie een geheel nieuwe inboedelverzekering af te sluiten. Je moet hierbij wel rekening houden met de opzegtermijn.

Eén inboedelverzekering houden

Als er door het samenwonen nu twee inboedelverzekeringen op een adres zijn, dan kun je er ook voor kiezen om een van de inboedelverzekeringen op te zeggen. Bij het opzeggen moet je een kopie van de andere inboedelverzekering meesturen als bewijs. De officiële ‘verkeersregel’ van verzekeraars is dat je zelf mag weten welke inboedelverzekering je wilt aanhouden. In de praktijk wordt deze optie echter niet altijd direct aangeboden door inboedelverzekeraars, vraag hier dus goed op door. Dit heeft er ook mee te maken dat verzekeraars niet verplicht zijn om deze optie aan te bieden.

Vergeet wanneer je één inboedelverzekering opzegt niet om de overgebleven inboedelverzekering aan te passen aan de nieuwe situatie. Doordat jullie zijn gaan samenwonen en jullie spullen hebben samengevoegd is de waarde van de inboedel waarschijnlijk sterk omhoog gegaan. Onderneem de volgende stappen:

  • Stap 1: stel de nieuwe waarde van jullie inboedel vast, door middel van een inventarisatielijst of door een inboedelwaardemeter in te vullen. Kijk op onze pagina over de inboedelwaardemetervoor meer informatie.
  • Stap 2: geef de nieuwe waarde zo snel mogelijk door aan je inboedelverzekeraar.

Zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan de juiste inschatting van de waarde. Voor een te hoog ingeschatte waarde betaal je teveel premie, maar bij een te lage schatting is je inboedel onderverzekerd.

Opzegtermijn

Het is niet mogelijk om ten alle tijde je inboedelverzekering te beëindigen. Over het algemeen is de regel dat je een inboedelverzekering alleen kunt opzeggen als die al minimaal een jaar loopt. Het opzeggen is dan op ieder moment mogelijk. Wel heb je een opzegtermijn van een maand, dus de eerstvolgende maand na het opzeggen wordt de verzekering stopgezet. Er zijn een aantal verzekeringen die geen opzegtermijn hebben en daarom altijd op te zeggen zijn. In de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering kun je controleren wat precies de voorwaarden in jouw geval zijn.

Samenwonende studenten

Wanneer je in een studentenhuis woont, dan woon je in principe ook samen. Dit wordt echter door verzekeraars meestal niet als samenwonen gezien. De samenstelling van studentenhuizen verandert nogal eens, omdat studenten vaak verhuizen. Het is daarom verstandig om in een studentenhuis gewoon je eigen, persoonlijke inboedelverzekering af te sluiten. In sommige studentenhuizen is er een collectieve inboedelverzekering die de huisbaas voor het hele pand heeft afgesloten. Je kunt dit terugvinden in je huurcontract.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897