Wegenbelasting

Misschien heb je een auto of ben je van plan om een auto aan te schaffen, een auto rijden is zeker niet goedkoop en er komen veel kosten bij kijken zoals een autoverzekering, belasting en brandstof. Dus zet, voor je eigen overzicht, de kosten op een rij voordat je tot aanschaffen overgaat.

Wat is wegenbelasting?

Een ander woord voor wegenbelasting is motorrijtuigbelasting. Als je in het bezit van een motorvoertuig, dan betaal je wegenbelasting. De mate waarin je het voertuig gebruikt is helemaal niet belangrijk (let op: behalve bij leaseauto’s i.v.m. bijtellingen). De Belastingdienst is de instantie aan wie je de wegenbelasting periodiek betaalt.

Waarom is er wegenbelasting?

Het is natuurlijk wel handig dat de wegen, waar je dagelijks op rijdt om bijvoorbeeld naar je werk te komen, in goede staat zijn. Daar betaal je dus onder andere wegenbelasting voor. Vroeger werd wegenbelasting alleen besteed aan onderhoud en aanleg van wegen maar tegenwoordig is dit niet meer per definitie zo.

Hoeveel wegenbelasting moet ik betalen?

Als je bijvoorbeeld in Amsterdam woont, is de wegenbelasting voor een personenauto, op benzine en in een gewichtsklasse van 751-850 kg, €56 per kwartaal. In diezelfde gewichtsklasse betaal je voor een auto op benzine in Rotterdam €63 per kwartaal. Gebruik deze tool de wegenbelasting voor jouw auto te berekenen.

Waarom verschillen de kosten van wegenbelasting per provincie?

Waar zit het verschil hem dan in? De verschillen in het tarief die je moet betalen komen door de (provinciale) opcenten. Elke regio mag in feite zelf bepalen hoe hoog die toeslag is. Het is overigens niet zo dat de verschillen schrikbarend groot zijn. Dat is niet alles, in dit voorbeeld gaan we van benzine uit. Houd er ook rekening mee dat er een verschil is in het tarief per brandstofsoort en het gewicht van jouw auto zit.

Deze tabel geeft de tarieven weer voor wegenbelasting in de regio Zuid-Holland.

Gewicht

Brandstof

Per maand

Per kwartaal

751-850

LPG

€ 21

€ 63

,, ,,

Diesel

€ 54

€ 163

,, ,,

Benzine

€ 21

€ 63

Hieronder de kosten per jaar bij 10.000 km voor LPG en benzine en verschillende gewichtsklassen.

Aantal km

Gewicht LPG

Gewicht benzine

Kosten LPG

Kosten benzine

10.000

951-1050

851-950

€1.355

€1.736

10.000

1051-1150

951-1050

€1.511

€1.832

Zoals je kunt zien is het al gauw goedkoper om op gas te rijden, eigenlijk al vanaf 10.000 kilometers per jaar. Houd er rekening wel mee dat een benzineauto met extra gastank vaak zwaarder is en daardoor in een hogere gewichtsklasse zit. Daardoor zal de wegenbelasting hoger uitvallen.

Hoe vaak moet ik wegenbelasting betalen?

Je betaalt wegenbelasting per kwartaal, betalen kan door middel van een acceptgiro of automatische incasso. Je moet wel toestemming geven voor een automatische incasso aan de Belastingdienst.

Ik heb een CO2-zuinige auto, betaal ik dan minder wegenbelasting?

Stel je hebt een CO2 zuinige auto dan betaal je in ieder geval tot januari 2016 geen motorrijtuigbelasting mits de uitstoot per kilometer lager is dan 50 gram.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897