Rechtsbijstanddekking

Als je in het buitenland bent, bestaat er altijd een kans dat er iets gebeurd waarvoor je juridische hulp nodig hebt. In dat geval ben je blij dat je een rechtsbijstandverzekering af hebt gesloten. Wanneer je bijvoorbeeld naar landen gaat waar corruptie een probleem is of omdat er andere wetten en regels gelden. De kosten voor juridische hulp in het buitenland kunnen hoog oplopen. Als je hiervoor verzekerd bent worden deze kosten vergoed. Hieronder vind je meer informatie over rechtsbijstand in het buitenland.

Waarom een rechtsbijstandverzekering in het buitenland?

In Nederland kennen we de rechtsbijstandverzekering als een verzekering die je afsluit als aanvulling op jouw basiszorgverzekering. Je wordt dan ondersteund door een jurist of met financiële middelen op het moment dat je juridische hulp nodig hebt.

Rechtsbijstandverzekering in Nederland

Als je een rechtsbijstandverzekering in Nederland af hebt gesloten kijk dan voordat je naar het buitenland gaat of deze wel geldig is buiten Nederland. In de meeste gevallen is deze verzekering alleen geldig in Nederland of beperkt in het buitenland.

Aanvullende rechtsbijstandverzekering in het buitenland

De dekking van een rechtsbijstandverzekering is vaak beperkt in het buitenland. Daarom is het verstandig om een aanvullende rechtsbijstandverzekering af te sluiten als je naar het buitenland gaat om ook hier verzekerd te zijn van juridische hulp.

Dekking aanvullende rechtsbijstandverzekering

In het buitenland kan je zomaar voor verrassingen komen te staan. Bijvoorbeeld een conflict over een contract of als iemand je voor iets aansprakelijk wil stellen. Een aanvullende rechtsbijstandverzekering biedt dan uitkomst.

De verzekering biedt verder dekking in de volgende situaties:

  • Als je per ongelijk schade hebt veroorzaakt aan bezittingen van derde.
  • Als je in een strafzaak terecht komt en je dit niet met opzet of met een criminele intentie hebt gedaan.

Kortlopende- of doorlopende

Het is mogelijk om een kortlopende en een doorlopende rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Europa of werelddekking

De dekking van de verzekering verschilt per verzekeraar. In de meeste gevallen worden juridische kosten binnen Europa volledig gedekt, kosten buiten Europa hebben meestal een vast bedrag per gebeurtenis.

Vrijlating door middel van een borgsom

Als je in het buitenland vast komt te zitten voor een strafbaar feit en je kunt op een borgsom vrijkomen dan kan de verzekeraar dit bedrag voorschieten.

Daarnaast kun je ook een voorschot aanvragen voor het terugkrijgen van jouw in beslag genomen spullen zoals je rijbewijs of motorvoertuig.

Indien je een borgsom aanvaard dien je dit bedrag gelijk terug te betalen aan jouw verzekeraar op het moment dat dit weer vrijgegeven wordt. De borgsom kan bijvoorbeeld worden vrijgegeven als alle boetes betaald zijn die nog open staan. Dit bedrag moet in alle gevallen binnen een jaar terug betaald zijn aan je verzekeraar.

Uitzondering

Er zijn echter enkele uitzonderingen voor het uitkeren van een borgsom. In de volgende gevallen wordt er door de verzekeraar geen bedrag uitgekeerd:.

  • Als je het strafbare feit met opzet of met een criminele intentie hebt gepleegd,
  • Als je de fiscale voorschriften overtreden hebt,
  • Als je schade veroorzaakt met een motorvoertuig waarvoor je geen rijbewijs hebt of als je rijbevoegdheid tijdelijk is ontzegd.

In deze gevallen zal de verzekeraar je geen juridische hulp bieden en krijg je ook de kosten niet vergoed.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897