Waardebepaling auto

In de polisvoorwaarden van een autoverzekering wordt vaak gesproken over de waarde van een oude. Bij het aanvragen van de verzekering moet je de waarde van de auto aangeven en ook bij het declareren van schade is dit van belang. Er wordt echter vaak over verschillende waardes gesproken. Waar moet je nu vanuit gaan? In dit artikel wordt uitgelegd wat het verschil is tussen een nieuwwaarde, een dagwaarde en een aanschafwaarde.

Gebruik verzekeraars

Verzekeraars gebruiken de verschillende termen over de waarde van een auto vaak in de voorwaarden met betrekking tot het vergoeden van schade aan een auto. Zo is er vaak sprake van een nieuwwaarderegeling. Dit houdt in dat je in het eerste jaar dat je nieuwe auto verzekerd is de nieuwwaarde vergoed zal krijgen. Daarna krijg je de dagwaarde van de auto vergoed. Daarnaast gebruiken de meeste verzekeraars de cataloguswaarde van een auto om de premiehoogte te bepalen.

Nieuwwaarde

Als verzekeraars over de nieuwwaarde van een auto praten bedoelen ze het bedrag dat je nodig hebt om op dit moment een soortgelijke nieuwe auto te kopen. Hoe hoger deze nieuwwaarde is, hoe hoger het bedrag zal zijn dat de verzekeraar aan premie zal vragen. Wanneer jouw auto in het eerste jaar total loss wordt verklaard of gestolen wordt, dan zal je deze prijs vergoed krijgen van de verzekeraar.

Aanschafwaarde en cataloguswaarde

Naast de nieuwwaarde wordt er soms gesproken over de cataloguswaarde en de aanschafwaarde van een auto. De termen lijken allemaal op elkaar, maar hebben een iets andere betekenis. Deze begrippen houden het volgende in:

  • Cataloguswaarde: dit is de oorspronkelijke prijs van de auto zoals vermeldt in de catalogus. Hierbij worden altijd BTW en BPM meegeteld in de prijs.
  • Aanschafwaarde: dit is het bedrag waarvoor je de auto hebt gekocht. Dit is niet hetzelfde als de cataloguswaarde, omdat je de auto bijvoorbeeld gekocht kan hebben met kortingen.

Dagwaarde

De dagwaarde is dat bedrag dat je auto nu waard is. De hoogte van de dagwaarde hangt niet alleen af van het bouwjaar van je auto, maar ook van de kilometerstand en eventuele ingebouwde accessoires spelen een rol. Er zijn verschillende websites, van bijvoorbeeld de ANWB of de BOVAG, waar je aan de hand van je kenteken en kilometerstand eenvoudig een schatting van de dagwaarde van je auto kan krijgen. Daarnaast kan je ook terecht bij erkende autogarages voor een berekening.

Inruilwaarde en verkoopwaarde

Wanneer je een auto inruilt bij een autodealer krijg je een bepaald bedrag voor je oude auto. Dit is de inruilwaarde van je auto. Vervolgens pleegt de dealer onderhoud aan de auto. Hier is de autodealer geld aan kwijt en de auto wordt er meer waard van. De prijs die de auto vervolgens waard is, is de verkoopwaarde. De prijs die je bij een erkende autodealer betaalt voor een auto.