Veelgestelde vragen reisverzekering

Het is goed mogelijk dat er onduidelijkheden over een studenten reisverzekering bestaan. Op deze pagina worden de veelgestelde vragen met betrekking tot een studenten reisverzekering behandeld.

Wat is goedkoper? Een doorlopende of een kortlopende reisverzekering?

Dit hangt af van het aantal keer dat je per jaar op vakantie gaat en de lengte van je vakantie. Ga je langer dan 3 weken op vakantie en vaker dan 3 keer per jaar, dan is een langlopende of doorlopende reisverzekering meestal goedkoper. Wij hebben een top 5 van doorlopende reisverzekeringen voor studenten.

Ben ik dubbel verzekerd met een zorgverzekering en een reisverzekering?

Je kan een reisverzekering zien als een aanvulling op je zorgverzekering, omdat de zorgverzekeraar alleen de kosten in het buitenland vergoedt tegen het tarief in Nederland. Het kan gebeuren dat bepaalde medische kosten veel hoger zijn in het buitenland dan in Nederland. Een studenten reisverzekering geeft een vergoeding voor deze hogere medische kosten.

Ik heb een autoverzekering, waarom zou ik dan een aanvullende reisverzekering afsluiten?

De dekking van een autoverzekering bij pech of een ongeval in het buitenland is beperkt. Daarnaast krijg je meestal geen vervangende auto bij een autoverzekering. Met een aanvullende reisverzekering voor hulp vervoersmiddel krijg je vaak wel een vervangende auto aangeboden. Verder wordt er geregeld dat je auto terug naar Nederland wordt gebracht. Als je zelf niet meer in staat bent om te rijden, dan wordt er ook vaak een vervangende bestuurder geregeld.

Is een ongeval tijdens mijn wintersport gedekt met een reisverzekering?

Schaatsen en langlaufen zijn meestal gedekt met de basisdekking van een studenten reisverzekering, maar voor ongevallen tijdens het skiën of snowboarden (moet je vaak een aanvullende wintersportdekking voor afsluiten.

Als ik op vakantie of een weekendje weg ga in Nederland, kan ik hier dan ook een reisverzekering voor afsluiten?

Een vakantie of een weekend-trip in eigen land is ook gedekt binnen een studenten reisverzekering. Het is wel van belang dat je een bevestiging van je boeking van je vakantieverblijf kan laten zien om te bewijzen dat je werkelijk op vakantie was in Nederland.

Wat valt er allemaal onder de dekking van mijn bagage?

De bagage die je meeneemt op vakantie is verzekerd tegen beschadiging, diefstal, vermissing en verlies. Ook is de bagage die je tijdens je vakantie hebt gekocht meestal gedekt binnen een studenten reisverzekering.

Zeer dure sportartikelen als duikapparatuur of golfbenodigdheden en dure apparatuur als fototoestellen en videocamera’s vallen meestal niet onder de basisdekking van een reisverzekering. Hiervoor kan je een aanvullende reisverzekering afsluiten.

In welke landen ben ik verzekerd onder de dekking Europa?

Onder de Europa dekking vallen volgens verzekeraars vaak de volgende landen:

 • De Europese landen

De landen rond de Middellandse Zee die niet onder Europa vallen:

 • Canarische Eilanden
 • Egypte
 • Marokko
 • Tunesië
 • Turkije
 • Israël
 • Libanon
 • Libië
 • Algerije
 • Syrië
 • Rusland
 • Wit-Rusland

Verzekeraars kunnen nog wel eens verschillen in welke landen onder de dekking van Europa vallen. Het is daarom verstandig om dit na te kijken in de polisvoorwaarden of na te vragen bij de verzekeraar.

Als ik stage ga lopen in het buitenland valt dit onder de basisdekking van een reisverzekering?

Een stage, studie of werken in het buitenland valt meestal niet binnen de basisdekking van een reisverzekering. Veel verzekeraars bieden speciaal voor studenten die voor een stage of studie in het buitenland verblijven een verzekering aan voor een langere periode.

Wanneer en hoe kan ik een studenten reisverzekering afsluiten?

Je kan nog vlak voordat je op reis gaat een reisverzekering afsluiten. Je kan dit zelfs nog afsluiten op de luchthaven vlak voordat je vertrekt. Als je op het adres van bestemming bent aangekomen, dan is het niet meer mogelijk om een reisverzekering af te sluiten. Je kan meestal een reisverzekering telefonisch of via internet afsluiten.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897