Print icon

Opzeggen autoverzekering

Je kan om verschillende reden beslissen dat je graag jouw huidige autoverzekering op wilt zeggen. Bijvoorbeeld als je een lagere premie of een betere dekking hebt gevonden, of omdat je niet tevreden bent met de huidige verzekering. Je kunt ook een autoverzekering opzeggen of tijdelijk opschorten als je jouw auto verkoopt. Hieronder lees je meer over het opzeggen van een autoverzekering.

Auto verkocht

Als je jouw auto verkoopt, bestaan er twee mogelijkheden voor de huidige autoverzekering: je kunt deze verzekering helemaal opzeggen of je kunt deze verzekering tijdelijk opschorten.

Autoverzekering opzeggen

Als je jouw auto hebt verkocht kan je de huidige autoverzekering direct opzeggen. De premie die je al betaald hebt voor de resterende periode, krijg je in de meeste gevallen terug. Je kunt de autoverzekering meestal telefonisch of schriftelijk stopzetten. Sommige verzekeraars accepteren een online wijziging. Dit staat aangegeven op de website van de verzekeraar. Vermeld bij het opzeggen altijd je polisnummer en klantnummer. Wanneer je de auto verkoopt moet je een vrijwaringsbewijs hebben om de verzekering stop te kunnen zetten. Een vrijwaringsbewijs is het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat.

Autoverzekering opschorten

Naast het opzeggen van een autoverzekering kun je een autoverzekering ook opschorten. Als je een autoverzekering opschort betekent dit dat je nog geen nieuwe auto hebt gekocht, maar dit wel van plan bent. In deze autoloze periode hoef je dan geen premie te betalen. Als je een nieuwe auto koopt geef je dit door en gaat de verzekering weer lopen.

Overstappen van autoverzekering

Het kan voorkomen dat je een autoverzekering vindt die beter bij jouw persoonlijke wensen past. Bijvoorbeeld doordat deze nieuwe autoverzekering een lagere premie heeft of een betere dekking biedt. In dit geval kan je jouw oude autoverzekering op laten zeggen door de nieuwe verzekeraar. Op deze manier bespaar je jezelf de moeite van het opzeggen hoef je alleen maar toestemming te geven aan je nieuwe verzekeraar om de oude autoverzekering op te zeggen. Lees hier meer over op de pagina overstappen autoverzekering.

Opzegtermijn

In principe sluit je een autoverzekering af voor een periode van twaalf maanden. Voorheen was de opzegtermijn na deze periode per verzekeraar verschillend, maar dankzij een nieuwe wetgeving geldt sinds 2010 voor iedere verzekeraar hetzelfde. Deze wetgeving zorgt ervoor dat je jouw autoverzekering iedere maand op kunt zeggen als de eerste contractperiode is verstreken.

Polisvoorwaarden gewijzigd?

Het kan voorkomen dat een autoverzekeraar binnen de contracttermijn de polisvoorwaarden van een autoverzekering verandert. Dit kan zijn door de premie te verhogen of door de dekking te beperken. In deze gevallen moet de verzekeraar jou op de hoogte brengen en kan je direct de autoverzekering opzeggen. Je hebt in dat geval niet te maken met een wettelijk opzegtermijn.

Schadevrije jaren meenemen

Als je overstapt van verzekeraar is het mogelijk om de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd mee te nemen naar de nieuwe verzekeraar. De schadevrije jaren van alle automobilisten zijn namelijk opgeslagen in een database, die toegankelijk is voor alle verzekeraars. Het is dus gemakkelijk voor de nieuwe verzekeraar om de opgebouwde schadevrije jaren op te zoeken en hiervoor korting te bieden op premie van een nieuwe verzekering.