Kamer zoeken

Heb je net eindexamen gedaan en ben je van plan in een nieuwe stad te gaan wonen en studeren? Of studeer je al, ben je het thuis wonen zat en heb je behoefte aan een eigen plekje in je studentenstad? Bij het op kamers gaan komt een hoop kijken, je dient zelf je kamer te zoeken, in te richten en misschien zelfs te klussen. Daarnaast is het belangrijk op een aantal praktische zaken te letten, zoals inschrijving bij de gemeente en het afsluiten van de nodige verzekeringen.

Bekijk hier de top 5 inboedelverzekeringen

Een kamer zoeken

Je kan op verschillende manieren op zoek gaan naar een kamer, maar het beste is je niet te richten op slechts één manier en je kansen te spreiden. Natuurlijk is het handig in je omgeving, bij vrienden, familie en kennissen te laten weten dat je op zoek bent naar een kamer. Verder kan je op de volgende manieren een kamer zoeken:

Online

Je kan allereerst natuurlijk op de vele websites die kamers aanbieden een kijkje nemen. Misschien zit er iets tussen wat je leuk vindt en binnen je budget valt. Je kan er ook voor kiezen een oproep te plaatsen met je kamerwensen. Kameraanbieders kunnen dan op je oproep reageren indien de kamer die zij aanbieden voldoet aan jou wensen. Voorbeelden van websites die kamers aanbieden zijn:

Tip: plaats een oproep op social media dat je op zoek bent naar een kamer. Grote kans dat iemand in je omgeving via-via misschien een interessant contact voor je heeft!

Via je universiteit of hbo-instelling

Ook op je universiteit of hbo-instelling kan je vaak op prikborden aanbiedingen vinden. Indien je van plan bent lid te worden van een studentenvereniging, is het ook mogelijk dat zij voor je bemiddelen in het zoeken naar een kamer. Er bestaan zogenaamde verenigingshuizen waar je alleen als je lid bent kan gaan wonen. Op die manier leer je gelijk nieuwe mensen kennen!

Via je studenten- of studievereniging

Indien je lid wordt van een studenten- of studievereniging doe je een hoop nieuwe contacten op. Niet alleen gezellig, maar ook handig op het moment dat je een kamer zoekt! Bepaalde verenigingen hebben bovendien eigen studentenhuizen. Via je lidmaatschap van de vereniging kan je dan een kamer zoeken en huren. De kamers van deze huizen rouleren alleen tussen de leden van de vereniging. Het is natuurlijk al leuk dat je met andere leden gaat samenwonen maar een ander voordeel is dat je minder last van andere studenten (niet-leden) zal hebben die ook een kamer zoeken in dezelfde stad.

Via studentenhuisvesters

Een andere manier is je inschrijven bij een instelling die studenten huisvest, zoals SSH in verschillende grote studentensteden. Houd bij deze inschrijving rekening met wachtlijsten! Zorg er dus voor dat je, op het moment dat je voor jezelf helder hebt dat je in een bepaalde studentenstad op kamers wil gaan, tijdig bij deze instellingen staat ingeschreven.

Hospiteren

Een andere manier om een nieuwe kamer te scoren is door te hospiteren bij studentenhuizen waar kamers beschikbaar zijn. Je mag dan een kijkje nemen in de kamer, leert je mogelijk toekomstige huisgenoten kennen en kijkt of de sfeer je bevalt. Als het klikt van beide kanten heb je kans dat je de kamer krijgt. Tip: kom op tijd, blijf jezelf om te kijken of het daadwerkelijk klikt en doe alvast wat vooronderzoek naar wie je huisgenoten worden en de omgeving (supermarkten in de buurt, sportfaciliteiten etc).

Verzekeringen

Indien je op kamers gaat is het van groot belang dat je goed op een rijtje hebt welke verzekeringen je nodig hebt. In dit artikel staat het belang van de inboedelverzekering centraal.

Inboedelverzekering

Je kamer staat vol met waardevolle spullen, zoals je meubels, tv, laptop, spelcomputer of geluidsinstallatie. Wordt er een keer ingebroken of raken je spullen beschadigd door bijvoorbeeld brand- vorst- of waterschade? Dan zorgt een inboedelverzekering ervoor dat je niet zelf voor de kosten hoeft op te draaien. Soms zit de inboedelverzekering standaard bij je huurcontract in, zoals bij de studentenhuisvester SSH of DUWO. Je betaalt dan een klein bedrag extra per maand voor de verzekering. Is dit niet het geval, dan dien je de inboedelverzekering apart af te sluiten of in pakketvorm.

Niet alleen de inboedelverzekering is belangrijk op het moment dat je op kamers gaat. Benieuwd aan welke andere belangrijke verzekeringen je allemaal dient te denken? Neem een kijkje op onze pagina op kamers gaan of bekijk direct de verschillende studentenpakketten die de belangrijkste verzekeringen voor de uitwonende student combineren!

Studentenpakketten vergelijken

Inrichten en klussen

Heb je inmiddels een kamer gevonden en is het huurcontract getekend? Dan is het tijd om de kamer in te richten en indien nodig nog wat te klussen. Soms is het misschien niet eens nodig om te klussen, maar wil je je kamer meer ‘eigen’ maken. Een likje verf of een nieuwe vloerbedekking doet soms al wonderen. Het is verstandig voordat je de boel gaat inrichten, eerst het nodige onderhoud en kluswerk te verrichten. Let vervolgens bij de inrichting ook goed op de maten van de meubels zodat alles past. Een goede voorbereiding is het halve werk! Nog een aantal tips bij de inrichting van je kamer:

  • Neem eens een kijkje bij kringloopwinkels in de buurt. De spullen en meubels die je daar aantreft zijn vaak erg goedkoop en hebben daarnaast een toffe, retro uitstraling.
  • Een bezoekje aan IKEA kan ook uitkomst bieden: nieuwe, strakke meubels tegen aantrekkelijke prijzen.

Inschrijving bij de gemeente

Indien je verhuist naar een andere stad ben je verplicht je in te schrijven bij die gemeente. Verhuis je bijvoorbeeld naar Utrecht? Dan dien je je bij de gemeente Utrecht in te schrijven en je nieuwe woonadres op te geven. Je wordt dan automatisch uitgeschreven bij je oude gemeente. Neem bij de inschrijving je huurovereenkomst, huurdersverklaring en identiteitsbewijs mee. Geef ook aan andere belangrijke instanties je adreswijziging door, zoals je onderwijsinstelling, (zorg)verzekeraar of krantenabonnement.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897