Gevaarlijke sporten

Ben je een waaghals en pak jij elke kans om tijdens je vakantie een gevaarlijke sport te beoefenen? Of je nou gaat bergbeklimmen, diepzeeduiken of skydiven: wees je er van bewust dat bij de meeste reisverzekeringen deze gevaarlijke sporten niet onder de standaarddekking vallen. Kijk voordat je een bepaalde gevaarlijke sport gaat beoefenen dus goed in je polisvoorwaarden of deze sport door de basisdekking wordt gedekt.

Wat zijn gevaarlijke sporten?

We hebben het over gevaarlijke sporten gehad, maar wanneer weet je nou of je een gevaarlijke sport uitoefent of een ‘gewone’ sport? De reisverzekeraars zien de volgende sporten als gevaarlijk:

  • Bepaalde klimsporten: bergbeklimmen, afdalen in grotten.
  • Bepaalde vlieg-, glide- en springsporten: Delta- en ultralight vliegen, paragliding, zweefvliegen, hanggliding, parachutespringen, abseilen.
  • Bepaalde watersporten: Diepzeeduiken, wildwatervaren, raften, kiten.
  • Bepaalde wintersporten: wintersporten met meer risico dan gemiddeld, zoals schansspringen, ski-alpinisme, ijsklimmen of bobsleeën.

Er zijn ook bepaalde extreem gevaarlijke sporten waar je je überhaupt niet voor kan verzekeren. Denk hierbij aan het off-piste skiën zonder begeleiding, bergbeklimmen zonder zekering of bepaalde oosterse vechtsporten.

Onverwachts gevaarlijke sport beoefenen

Soms doet de gelegenheid zich onverwachts voor om een gevaarlijke sport te beoefenen. Handige tip is daarom een uitgeprint exemplaar van de polisvoorwaarden mee te nemen. Zo kan je in één oogopslag zien of de gevaarlijke sport onder de dekking van je reisverzekering valt. Kom je erachter dat de gevaarlijke sport niet wordt gedekt, dan kan je vaak bij de organisatie die de gevaarlijke sport aanbiedt een verzekering afsluiten.

Aanvullend verzekeren?

Heb je al een doorlopende of kortlopende reisverzekering? En wil je je verzekeren tegen mogelijke schade verband houdend met de beoefening van een gevaarlijke sport? Dan dien je bij een groot aantal verzekeraars een aanvullende reisverzekering met dekking voor gevaarlijke sporten af te sluiten.

Met zo’n verzekering heb je een uitgebreide dekking voor je sportuitrusting. Diefstal van bijvoorbeeld je duikuitrusting of ski’s worden vergoed. Ook de kosten als gevolg van een ongeval, zoals hulpverlening en medische kosten, komen voor vergoeding in aanmerking. Om er precies achter te komen welke sporten als gevaarlijke sport worden aangemerkt, is het belangrijk te kijken in de polisvoorwaarden van de verzekeraar waar je interesse in hebt.

Bij sommige verzekeraars, zoals AEGON, zijn bepaalde gevaarlijke sporten standaard meeverzekerd. Hieronder zal de aanvullende dekking voor gevaarlijke sporten bij een aantal verzekeraars met elkaar worden vergeleken.

AEGON

Bij AEGON zijn wintersport en onderwatersport standaard meeverzekerd in je doorlopende reisverzekering. Voor deze gevaarlijke sporten is het dus niet nodig een aanvullende verzekering af te sluiten. Bij AEGON kan voor overige risicovolle sporten geen aanvullend pakket worden afgesloten. Lees meer over AEGON.

FBTO

Bij FBTO kan je het aanvullende pakket ‘Winter- en onderwatersport’ afsluiten. Dit pakket geeft aanvullende dekking voor twee categorieën gevaarlijke sporten, namelijk wintersport en duiken.

Wordt je ski- of duikuitrusting gestolen? Of kan je niet meer skiën omdat je een ongeluk hebt gehad of plotseling ziek bent geworden? Dan krijg je daarvoor een vergoeding en betaalt FBTO ook de skilessen die je daardoor hebt moeten missen. Ook bij FBTO kan je voor overige risicovolle sporten geen specifiek aanvullend pakket afsluiten.

OHRA

Deze verzekeraar biedt als aanvullend pakket alleen een aanvullend wintersportpakket in geval je een kortlopende reisverzekering afsluit. Bij de doorlopende reisverzekering zit wintersport standaard inbegrepen. Lees meer over OHRA.

Conclusie

Het is dus belangrijk goed te kijken wat voor verzekering je hebt of wilt gaan afsluiten, een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Vervolgens is het van groot belang na te gaan welke gevaarlijke sporten onder de basisdekking vallen en welke gevaarlijke sporten met de aanvullende dekking kunnen worden bijverzekerd. Zeker indien je al weet welke gevaarlijke sport je gaat beoefenen. Ontbreken er mogelijkheden, dan kan je altijd bij de organisatie die de gevaarlijke sport aanbiedt gaan informeren naar de mogelijkheden om je daar ter plekke te verzekeren.

Waar ben je naar op zoek...

Over ons

Studentenverzekeringen.nl neemt deel aan de collectieve vergunning in bemiddeling van Awin BV AFM Nummer: 12042897