Print icon

Zorgtoeslag

Wanneer je een zorgverzekering hebt is het belangrijk om zorgtoeslag aan te vragen. Als student van 18 jaar of ouder is de kans namelijk groot dat je iedere maand tientallen euro’s van de overheid kan krijgen. Hiermee kan je een hoop besparen op je studenten zorgverzekering! De zorgpremies zijn in 2022 gestegen en door het aanvragen van deze toeslag kan je in grote mate een bijdrage op je premie ontvangen.

Ga direct naar:
Zorgtoeslag berekenen

Wat is zorgtoeslag?

Iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder is verplicht om een basispakket van de zorgverzekering af te sluiten. Om personen met een lager inkomen tegemoet te komen heeft de overheid daarom zorgtoeslag ingevoerd. De toeslag kan je dus gebruiken om je verzekeringspremie te betalen. Als student heb je waarschijnlijk weinig inkomen en is er een grote kans dat je recht hebt op deze toeslag.

Via onze top 5 kan je zorgverzekeringen met een voordelige premie voor studenten vergelijken en direct afsluiten.

Top 5 Studenten Zorgverzekeringen

Wanneer kan ik zorgtoeslag krijgen?

Om deze toeslag te krijgen zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn;
  • De Nederlandse nationaliteit hebben (of in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning);
  • Een zorgverzekering hebben afgesloten;
  • Je jaarinkomen moet lager zijn dan €31.998,- per jaar;
  • Je mag maximaal €120.020,- opgespaard vermogen hebben.

Stappenplan

Zorgtoeslag is een toeslag waar je met een laag inkomen gewoon recht op hebt. Het is dus enorm zonde om het niet aan te vragen en dat geld mis te lopen! Wil jij de toeslag wel aanvragen, maar weet je niet precies hoe je dit moet doen? In onderstaand stappenplan wordt uitgelegd hoe je dit heel eenvoudig kan doen.

Ga direct naar het Stappenplan aanvragen zorgtoeslag.

Zorgtoeslag terugvragen

Ben je al een tijdje geleden 18 jaar geworden, maar heb je nooit zorgtoeslag aangevraagd? Je kan de misgelopen toeslag tot maximaal 12 maanden terug (een jaar) met terugwerkende kracht aanvragen. Dit moet altijd voor september. Tot 1 september 2022 kan je dus zorgtoeslag aanvragen over 2021. Het aanvragen werkt op dezelfde manier. Je kan dit doen via de website van de Belastingdienst.

Veelgestelde vragen

Loop je bijvoorbeeld tegen problemen aan bij het aanvragen van zorgtoeslag of wil je weten wanneer de toeslag iedere maand op je rekening staat? Wij hebben een overzicht gemaakt van de veelgestelde vragen, hieronder vind je een selectie:

Waar kan ik zorgtoeslag aanvragen?
De zorgtoeslag kan je aanvragen op de website van de Belastingdienst. Dit kan op de pagina toeslagen, via ‘mijn toeslagen’. Om de aanvraag in te kunnen dienen heb je een DigiD nodig om in te loggen. Als je wilt, kan je ook iemand machtigen om de aanvraag voor je in te dienen. Bekijk ons stappenplan voor het aanvragen van de zorgtoeslag.
Heb ik recht op zorgtoeslag?
Indien je aan de voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag voldoet, heb je recht op deze toeslag. Je dient 18 jaar of ouder te zijn, een zorgverzekering in Nederland en de Nederlandse nationaliteit (of geldige verblijfsvergunning) te hebben. Daarnaast mag je inkomen en eigen vermogen niet te hoog zijn. Indien je een toeslagpartner hebt, mag je gezamenlijke inkomen en vermogen niet te hoog zijn.
Waar kan ik de zorgtoeslag 2022 berekenen?
Hoeveel zorgtoeslag je kan krijgen in 2022, kan je eenvoudig en snel berekenen via onze zorgtoeslag calculator. Je kan er ook voor kiezen een proefberekening te maken op het ‘Mijn toeslagen’ gedeelte op de website van de Belastingdienst.
Wanneer moet ik de zorgtoeslag stopzetten?
Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin je de zorgtoeslag moet stopzetten. Ten eerste kan je meer zijn gaan verdienen of heb je inmiddels een (te) hoog eigen vermogen. Geef veranderingen in je inkomen en eigen vermogen tijdig door, uiterlijk binnen vier weken, om te weten waar je aan toe bent. Daarnaast kan het zo zijn dat je geen Nederlandse zorgverzekering meer hebt. In dat geval dien je zelf de toeslag tijdig stop te zetten via ‘Mijn Toeslagen’ op de website van de Belastingdienst.

Bekijk de rest van de veelgestelde vragen.

Aanvraag vanaf 18 jaar

Ben je 18 jaar geworden? Dan ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Vanaf het moment dat je een zorgverzekering hebt afgesloten is het ook mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Na aanvraag ontvang je de toeslag op de eerstvolgende kalendermaand na je verjaardag. Het bedrag wordt altijd rond de 20e van iedere maand gestort.